YÖRESEL TAHIL VE TAHIL ÜRÜNLERİ ÇORBALARI

YÖRESEL TAHIL VE TAHIL ÜRÜNLERİ ÇORBALARI

Türk Mutfağında Tahıl ve Tahıl Ürünlerî Yeri ve Önemi

Türklerin tarihsel gelişimi içerisinde tarım ve hayvancılık önemli bir geçim kaynağı olmuştur. Aynı zamanda tahıl ve tahıl ürünleri Türk toplumunun temel besin kaynağıdır. Bu nedenle Türk mutfak kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Diğer besin gruplarında olduğu gibi tahıl ve tahıl ürünlerine mönülerimizin her aşamasında çok çeşitli şekillerde ve sıkça rastlamak mümkündür. Örneğin keşkek yemeği tahıl kökenli bir ana yemek olup, toyga çorbası da tahıl kökenli bir çorba olarak mönülerimizde yer almaktadır. Buna karşılık aşure de yine tahıl ve kuru baklagil yoğunluklu bir tatlı çeşididir. Yörelere göre de farklılıklar göstermektedir.

 Erişte, Çinlilerle ilişkilerin başlamasından bu yana bizim mutfağımıza girdiği düşünülen bir yiyecek olduğundan bu çorbayı Orta Asya dönemlerine kadar geri götürmek mümkündür. Nitekim bizim erişte çorbamızın çok benzerleri hala Çin mutfağında yaygın olarak görülmektedir. Aynı kategoride anılması gereken şehriye çorbasını da bunun bir uzantısı olarak görmek gerekir. Hamur işi çorbalar arasında genelllikle hep ilk sırada anılan tarhana çorbası, Türklerin dünya mutfak kültürüne ekledikleri en önemli ürünlerden biridir.
 Tarhananın en çok kullanım alanlarından biri çorbalardır. Ülkemizde yapılan tarhanalar yörelere göre çok çeşitlilik gösterirler. Tarhana, diğer tahıl ve tahıllardan elde edilen ürünlerde olduğu gibi besin değeri açısından oldukça zengin yiyeceklerdir. Ayrıca son derece de lezzetlidir. 

Yöresel Tahıl ve Tahıl Ürünleri Çorbalarına Örnekler
  • Tarhana Çorbası

  • Kızılcıklı tarhana çorbası

  • Un Çorbası

  • Bulgur çorbası

  • Mısır Çorbası

 Şehriye çorbası: Ülkemizin hemen hemen yöresinde yapılan bir çorbadır.

  Erişte çorbası: Şehriye çorbası gibi bir çok yörede çeşitli şekillerde yapılmaktadır

  Lepe: Adana yöresine ait bir çeşit bulgur çorbasıdır.
  Pirinç çorbası : Bulgur çorbası gibi yapılır. Yöresel farklılıkları vardır.

  Kurut çorbası: Kurutulmuş yoğurt ve şehriyeyle, Erzincan yöresinde yapılan bir çorba çeşididir.

Not: İstenirse 5 domates küp şeklinde doğranarak hazırlandıktan sonra ayrı bir tavada pişirilerek çorbaya ilave edilebilir. Domates yerine tepeleme dolu 2 yemek kaşığı domates salçası, yağla un kavrulduktan sonra eklenmek suretiyle de hazırlanabilir.


Yorumlar

Popüler Yayınlar