YÖRESEL TAHIL VE TAHIL ÜRÜNLERİ ÇORBALARI
YÖRESEL TAHIL VE TAHIL ÜRÜNLERİ ÇORBALARI
Türk Mutfağında Tahıl ve Tahıl Ürünlerî Yeri ve Önemi
Türklerin tarihsel gelişimi içerisinde tarım ve hayvancılık önemli bir geçim kaynağı
olmuştur. Aynı zamanda tahıl ve tahıl ürünleri Türk toplumunun temel besin kaynağıdır.
Bu nedenle Türk mutfak kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Diğer besin
gruplarında olduğu gibi tahıl ve tahıl ürünlerine mönülerimizin her aşamasında çok çeşitli
şekillerde ve sıkça rastlamak mümkündür. Örneğin keşkek yemeği tahıl kökenli bir ana
yemek olup, toyga çorbası da tahıl kökenli bir çorba olarak mönülerimizde yer almaktadır.
Buna karşılık aşure de yine tahıl ve kuru baklagil yoğunluklu bir tatlı çeşididir. Yörelere göre
de farklılıklar göstermektedir.
Erişte, Çinlilerle ilişkilerin başlamasından bu yana bizim mutfağımıza girdiği
düşünülen bir yiyecek olduğundan bu çorbayı Orta Asya dönemlerine kadar geri götürmek
mümkündür. Nitekim bizim erişte çorbamızın çok benzerleri hala Çin mutfağında yaygın
olarak görülmektedir. Aynı kategoride anılması gereken şehriye çorbasını da bunun bir
uzantısı olarak görmek gerekir. Hamur işi çorbalar arasında genelllikle hep ilk sırada anılan
tarhana çorbası, Türklerin dünya mutfak kültürüne ekledikleri en önemli ürünlerden biridir.
Tarhananın en çok kullanım alanlarından biri çorbalardır. Ülkemizde yapılan tarhanalar
yörelere göre çok çeşitlilik gösterirler. Tarhana, diğer tahıl ve tahıllardan elde edilen
ürünlerde olduğu gibi besin değeri açısından oldukça zengin yiyeceklerdir. Ayrıca son
derece de lezzetlidir.
Yöresel Tahıl ve Tahıl Ürünleri Çorbalarına Örnekler
- Tarhana Çorbası
- Kızılcıklı tarhana çorbası
- Un Çorbası
- Bulgur çorbası
- Mısır Çorbası
Şehriye çorbası: Ülkemizin hemen hemen yöresinde yapılan bir çorbadır.
Erişte çorbası: Şehriye çorbası gibi bir çok yörede çeşitli şekillerde
yapılmaktadır
Lepe: Adana yöresine ait bir çeşit bulgur çorbasıdır.
Pirinç çorbası : Bulgur çorbası gibi yapılır. Yöresel farklılıkları vardır.
Kurut çorbası: Kurutulmuş yoğurt ve şehriyeyle, Erzincan yöresinde yapılan
bir çorba çeşididir.
Not: İstenirse 5 domates küp şeklinde doğranarak hazırlandıktan sonra ayrı bir tavada
pişirilerek çorbaya ilave edilebilir.
Domates yerine tepeleme dolu 2 yemek kaşığı domates salçası, yağla un kavrulduktan
sonra eklenmek suretiyle de hazırlanabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder