Karbonhidratların Tanımı
Karbonhidratların Tanımı
Karbonhidratlar karbon, hidrojen ve oksijenden oluşmuş moleküllerdir. Genellikle
karbonhidratlar, moleküllerindeki basit moleküllerin sayısına göre monosakkaritler,
disakkaritler ve polisakkaritler olarak üç temel grupta incelenmektedir.
Karbonhidratların Gruplandırılması;
Karbonhidratlar üç grubta toplanır. Bunlar:
o Monosakkaritler
o Disakkaritler
o Polisakkaritlerdir.
Monosakkaritler
Karbonhidratların en basit hâlidir. Daha küçük moleküllere parçalanamaz. Disakkarit
ve polisakkaritler monosakkaritlerin birleşmesinden oluşur. Beslenmede önemli rolü olan
monosakkaritler glikoz (dekstroz), früktoz (levüloz) ve galaktozdur. Kapalı formülleri aynı
olup (C6H12O6) vücutta glikoza dönüşerek kullanılır. Tatlıdır. Suda kolayca erir. Sindirimleri
kolaydır. Hemen kana karışırlar. Vücutta genellikle glikoza dönüşerek kullanılır.
Glikoz
Daha çok üzümde bulunduğu için “üzüm şekeri” de denebilir. Diğer bir adı da
dekstrozdur. Üzüm ve üzümden yapılan besinler ile bal önemli glikoz kaynaklarıdır. Tatlıdır.
Ayrıca saf olarak elde edilip çeşitli şekerlemeler, diğer bazı tatlı besinlerin üretiminde de
kullanılmaktadır.
Kanda serbest olarak glikoz bulunur. Kan şekeri açlıkta düşer, toklukta yükselir. Açlık
ve tokluk durumuna göre değişmek üzere 100 ml kanda 70-110 mg glikoz bulunur.
Glikoz vÜcutta enerji amacıyla kullanılır. Çok sayıda glikoz molekülünden glikojen
sentezlenir. Gerektiğinde glikojen parçalanarak glikoz serbest duruma geçer ve vucutta
kullanılır. Vücuda ihtiyaçtan fazla alınan glikoz yağa dönüşerek dokularda ve deri altında
depolanır.
Früktoz(Levüloz)
Üzüm, incir, dut gibi meyvelerde ve balda bulunur. Meyveler önemli früktoz kaynağı
olduklarından bunlara meyve şekeri de denilir. Şekerler içinde en tatlı olanıdır. Vücutta
glikoza dönüşerek kullanılır.
Galaktoz
Serbest olarak pek bulunmaz. Früktoz ve glikozdan daha az tatlıdır. Süt şekeri olarak
bilinen laktozun ve bazı polisakkaritlerin yapısında bulunur.
Disakkaritler
İki monosakkaritin birleşmesiyle oluşan karbonhidratlardır. Sükroz (sakkaroz), maltoz
ve laktoz beslenmede önemli yeri olan disakkaritlerdir. Suda kolayca emilir. Sindirim
kanalında yapılarını oluşturan monosakkaritlere parçalanarak emilir ve vücutta kullanılır.
Sükroz (Sakkaroz)
Günlük yaşantımızda tükettiğimiz çay şekeridir. Çay şekerinin %99’6 ‘sı sakkarozdur.
Bir molekül glikoz ile bir molekül früktozun birleşmesiyle oluşmuştur. Tatlıdır. Şeker
pancarı ve şeker kamışında bulunur.
Laktoz
Sütte bulunan bir karbonhidrattır. Bu nedenle “süt şekeri” olarak adlandırılır. Diğer şekerlerden daha az tatlıdır. Bir molekül glikozun bir molekül galaktozla birleşmesiyle oluşmuştur.
Maltoz
Malt şekeridir. İki molekül glikozun birleşmesiyle oluşmuştur. Az tatlıdır. Nişastanın
hidrolizi sırasında oluşan bir ara üründür.
Polisakkaritler
Çok sayıda ve çeşitte monosakkaritin birleşmesiyle oluşmuş kompleks
karbonhidratlardır. Çoğu suda erimez ve tatlı değildir. Beslenmede en önemlileri nişasta,
dekstrin, glikojen ve selülozdur. Besinsel önemi olan polisakkaritler, sindirim kanalında
aşamalı olarak yapılarını oluşturan monosakkaritlere ayrışarak emilir ve vücutta kullanılır.
Nişasta
Bitkisel besinlerde yaygın olarak bulunur. Çok sayıda glikozun birleşmesiyle oluşmuş
büyük moleküllü polisakkarittir. Saf olarak da elde edilebilir. Gıda sektöründe daha çok
kıvam koyulaştırıcı olarak kullanılırlar. Suda erimez.
Dekstrinler
Nişastanın sindirimi-parçalanması (hidrolizi) sırasında açığa çıkan ara üründür. Suda
erir. Ancak yapışkan bir özellik kazanır. Bu nedenle yapıştırıcı olarak kullanılabilir.
Glikojen
Karbonhidratların hayvansal dokudaki depo şekli olan glikojen, kaslarda ve
karaciğerde bulunur. Gerektiğinde glikoza parçalanarak enerji için kullanılır veya kan
şekerini destekler.
Selüloz
Hemiselüloz, lignin vb (posa): Bitkisel besinlerde bulunur. İnsan sindirim sisteminde
bunları sindirecek enzim olmadığından vücutta sindirilemez. Hiçbir değişikliğe uğramadan
vücuttan atılır. Bu nedenle enerji değerleri yoktur ve diyet posası olarak adlandırılır.
Dolgunluk verip bağırsak hareketlerini kolaylaştırır. Böylece kabızlığı önleyici ve kanser,
kalp, şeker hastalıklarına karşı da koruyucudur. Bu yüzden beslenme de önemlidir. Çiğ ve
kabuğu ile yenen meyve ve sebzeler ile kepekli tahıl ürünleri selüloz yönünden zengin
yiyeceklerdir.
Karbonhidrat Kaynakları
Karbonhidratlar bitkisel besinlerde yaygındır. Şeker ve nişasta saf karbonhidratlardır.
Tahıllar ve tahıl ürünleri, kuru baklagiller, kuru meyveler, bal, pekmez, tahin helvası en
zengin karbonhidrat kaynaklarıdır.
Hayvansal besinlerden süt ve süt ürünlerinde bulunur. Süt ve süt ürünleri dışındaki
hayvansal besinlerde çok az bulunduğundan bunlar iyi bir karbonhidrat kaynağı değildir.
Karbonhidratların Vücut Çalışmasındaki Görevleri
En önemli görevi vücuda enerji sağlamalarıdır.
Bir gram karbonhidrat ortalama 4 kalori enerji verir. Vücudun enerji ihtiyacının
önemli bir kısmı karbonhidratlardan sağlanır. Bu besin öğeleri enerji oluşum
sürecinde artık bırakmadığından vücut için yorucu değildir.
Beyinin tek kullandığı enerji kaynağı glikozdur. Bu nedenle bilişsel
fonksiyonlar için glikoz sağlanması zorunludur.
Ketozisi önleyicidirler(antiketojeniktirler). (Vücuda yeterli miktarda
karbonhidrat alınmazsa enerji daha çok yağlardan karşılanır. Gereğinden çok
yağın enerji için kullanılmasıyla kanda yağların yıkım ürünlerinden keton
cisimlerinin miktarı artar. Keton cisimlerinin kanda normalden yüksek oluşu
kandaki asitliği artırır. Buna ketosiz denir. İleri durumda komaya yol açar).
Protein ihtiyacını azaltır. Yeterli miktarda alınan karbonhidrat, proteinlerin
enerji için kullanılmasını önler.
Vücutta suyun ve elektrolitlerin tutulmasında yardımcıdır.
Karbonhidratlar ve metabolizma ara ürünleri vücutta çeşitli maddelerin
sentezinde kullanılır.
- Bitkisel besinlerde bulunan posa (selüloz, hemiselüloz, lignin gibi) bağırsağın boşalmasını kolaylaştırır.
Karbonhidratların Yetersizliğinde Görülen Sağlık Sorunları
Karbonhidrat yetersizliğinde, vücudun enerji ihtiyacı proteinlerden karşılanır.
Bu da proteinlerin esas görevlerini yerine getirmelerini engeller.
Yağların gereğinden fazla enerji için kullanılması kandaki asit seviyesini
yükselterek hayati tehlike oluşturabilir(ketosiz). Günde alınacak 50 g
karbonhidrat ketozise karşı koruyucudur.
Posa yönünden yetersiz diyetle beslenme çeşitli hastalıklara neden olmaktadır.
(kabızlık, kolon kanseri vb.)
Karbonhidratların Fazlalığında Görülen Sağlık Sorunları
Gereksinimden fazla tüketilen karbonhidratlar, vücutta yağa dönüştürülerek
depo edilir. Bu durumda zamanla yağ hücrelerinin büyümesine neden olur ve
şişmanlık görülür.
Şeker, reçel, şekerleme, şekerli tatlılar gibi besinler özellikle çocuklar tarafından
çok sevilerek tüketilir. Bu tür gıdalar diş üzerine yapışarak bakterilerin
üremesine dolayısıyla asit oluşturup diş çürümelerine yol açar.
Çocuklarda kan şekerini yükseltip büyüme hormonunun faaliyetini
engelleyebilir.
Günlük Karbonhidrat Gereksinimi
Günlük karbonhidrat ihtiyacı bireyin yaşına, cinsine, fiziksel aktivite ve özel
durumlarına göre değişmekle birlikte, enerji ihtiyacının ortalama % 50-60’ını
karbonhidratlar karşılamalıdır.
Örneğin, günlük enerji gereksinimi 2000 kkal olan bir bireyin karbonhidratlardan
gelen enerji miktarı % 60 olduğu düşünülürse;
2000 x (60/100) =1200 kkal
Bir gram karbonhidrat 4 kkal enerji verdiğine göre 1200/4 = 300 gram karbonhidrat
tüketmesi gerekir.
Besinlerin yenebilen 100 gramlarının sağladığı ortalama karbonhidrat miktarları
- Portakal 10,1
- Bezelye 15,0
- Böğürtlen 15,9
- Enginar 7,8
- Karadut 19,8
- Domates 4,0
- Çilek 7,2
- Fasulye 5,4 Nar
- 14,7 Lahana
- 5,1 Armut
- 13,3 Hıyar
- 3,0 Şeftali
- 13,3 Karnabahar
- 4,0 Kavun
- 5,7 Yeşil kabak
- 5,9 Karpuz
- 6,1 Sarı kabak
- 7,5 Süt Türevleri
- Patlıcan 5,1
- İnek sütü (orta yağlı) 5,5
- Marul 3,2
- Keçi sütü 5,0
- Patates 17,5
- Yoğurt 5,4
- Pırasa 13,0
- Taze çökelek 3,2
- Yeşil soğan 7,3
- Kuru çökelek 13,8
- Kuru soğan 8,9
- Kaşar peyniri 1,4
- Pancar 8,7
- Beyaz peynir (yağlı) - Beyaz peynir (yağsız) 3,8
- Tulum peyniri 51,8
- Süt tozu (yağlı) 37,0
- Süt tozu (yağsız) 51,0
- Şeker 99,5
- Sığır eti (orta yağlı) 0
- Reçel 73,1
- Koyun eti (orta yağlı) 0
- Pekmez 70,6
- Tavuk 0
- Bal 78,4
- Keçi 0
- Tahin helvası 53,5
- Beyin 1,2
- Yürek 2,0
- Nişasta 87.6
- Böbrek 0,8
- Buğday 69,3
- Karaciğer 4,5
- Mısır 72,0
- Akciğer 0
- Pirinç (kepeksiz 78,9
- Sosis 1,8
- Arpa 68,9
- Salam 1,1
- Buğday unu (%80 randımanlı) 74,3
- Balık (orta yağlı) 0
- Bulgur 69,8
- Yumurta ( ikiadet) 0,7
- Beyaz ekmek 53,1
- Bazlama 55,1
- Yağlı Tohumlar ve Kuru Yemişler Makarna 76,3
- Kabak çekirdeği içi 11,4
- Tarhana 58,8
- Ayçiçeği çekirdeği içi 14,5
- Susam 13,9
- Bakla 53,7
- Ceviz içi 13,9
- Barbunya 57,0
- Kestane 43,6
- Nohut 56,7
- Fındık içi 16,7
- Fasulye 55,9
- Yer fıstığı 18,8
- Börülce 57,2
- Badem içi 6,9
- Mercimek 57,4
- Yeşil fıstık 15,5
- Bezelye 61,6
- Sade yağ -0
- Elma 14,0
- Tereyağı -0
- Kayısı 12,7
- Zeytinyağı -0
- Muz 23,2
- Margarin -0
- İncir 17,8
- Öteki bitkisel yağlar -0
- Üzüm 16,2
- Siyah zeytin 1,1
- Erik 11,5
- Yeşil zeytin 2,8
- Kiraz 13,8
- Sebzeler Ayva 14,1
- Bakla 9,8
- Limon 7,8
- Bamya 8,7
Yorumlar
Yorum Gönder