ÖZEL ÇORBALAR
ÖZEL ÇORBALAR
Temel çorbalardan farklı özelliklere sahip farklı uluslara ve kültürlere ait çorbalara
özel çorbalar denir.
Farklı Ulusların Mutfak Kültürü
Bir ülkede yöreler arasında bile damak tadı, mutfak kültürü değişmektedir. Ülkeler
veya uluslar arasında lezzet, hazırlama, mutfak kültürü farklarının olması kaçınılmazdır.
Bu farklılıkların yanında dünyanın her tarafında pizza, pizza olarak vardır ve İtalyanların olduğu
bilinir. Fransızların fileminyonu dünyanın her yerinde aynı şekilde hazırlanır. Türklerin şiş
kebabını yurdumuza gelen her turist ister.
Farklı ülkelerin mutfak kültürüne söyle bir bakacak olursak;
Fransız Mutfağı:
Dünyaca tanınmış bir mutfaktır. Soslu yemekleri önplandadır. Uygulanması kolay bir mutfak kültürüne sahiptir. Bütün dünyadaki
mutfak terimleri Fransızca kökenlidir. Örneğin alakart, gastronorm, chef de
cuisine vb. Etli, balıklı yemekleri, tart, pastaları, şarap ve peynirleri ünlüdür.
İngiliz Mutfağı:
Fransız mutfağı kadar ünlü değildir, Kaliteli etler ve haşlama sebzeler tercih edilir. Sütlü tatlıları tercih sevilir (cheese cake). Kahvaltıya önem
verirler. Beş çayları önemlidir. Akşam yemekleri daha zengin olur.
Alman Mutfağı:
Patates ve lahana mutfağın baş yiyeceğidir. Deniz ürünleri ve domuz etinden hazırlanan jambon vb. çok tüketilir. Gelenekleri ve iklim
koşulları şekillendirmiştir. Pasta ve ekmek çeşidi çoktur.
İskandinav Mutfakları:
Soğuk olmaları nedeniyle yağlı, unlu ve şekerli
yiyecekler ağırlıklıdır. Kaliteli deniz ürünlerinden yapılan yiyecekleri ve Danimarka’nın pasta ve börekleri ünlüdür.
İspanyol Mutfağı:
Acılı yemekleri meşhurdur. Her yörenin kendine özgü yemekleri vardır. Deniz ürünleri çoktur.
İtalyan Mutfağı:
Yemekleri tarihi ve geçmiş doğu kültürüne dayanır. Pizza,spagetti, makarna çeşitleri ünlüdür.
Kuzey Amerika Mutfağı:
Amerikan yeme alışkanlıkları İngilizlere benzer.
Ancak farklı gruplar farklı yemek kültürü oluşturmuşlardır.
Kuzey Amerika Mutfağı: Amerikan yeme alışkanlıkları İngilizlere benzer.
Ancak farklı gruplar farklı yemek kültürü oluşturmuşlardır.
Güney Amerika Mutfağı: Tropikal iklime sahip oldukları için farklı ürünler
yetişmektedir. Değişik grupların farklı yemek alışkanlıkları oluşmuştur.
Büyükbaş hayvanların yanında maymun eti, timsah eti, iri karınca gibi şeyler de
tüketilmektedir.
Rus Mutfağı: Soğuk iklim olduğu için yemekleri yağlı ve ağırdır.Dünyaca ünlü
yemekleri çoktur. Örnek: Borç çorbası, kievski, havyar vb.
Japon Mutfağı: Avrupa ve Türk mutfağından çok farklıdır. Yemekleri ve yeme
şekilleri ilgi çekicidir. Çiğ balıkları, çiğ sebzeleri, soya sosu ünlüdür.
Asya Mutfağı: Türkî devletlerin olduğu bölümde pilav ünlüdür. Anadolu Türk
mutfağı kültürü ve Rus mutfağı karışımı görülür. Tayland, Endonezya, Singapur
gibi ülkelerde beslenme ve kültür farklıdır. Temel besin buralarda da pirinçtir.
Ancak uçan, kaçan her türlü canlı yenir dersek yanlış olmaz.
Kuzey Afrika Mutfağı:
Buralardaki ülkeler İslam ülkeleridir. Fas, Cezayir,
Tunus gibi İslam ülkelindeki yemek alışkanlıkları birbirine benzer, pilavları ünlüdür.
Yorumlar
Yorum Gönder