PİŞİRME ÜNİTESİ
PİŞİRME ÜNİTESİ
Pişirme Ünitesi Tanımı
Pişirme alanı, giriş yemeklerinin, ana yemeklerin, sosların, çorbaların ve sebzelerin
pişirildiği bölümdür. Pişirme alanındaki iş istasyonları buharlı tencereler, kızartma
tencereleri, ızgaralar, çorba kazanları olarak sayılabilir. Bu istasyonlar pişirme alanının
ortasında bulunur. Bu ekipmanların servis alanına yakın durmasına gerek yoktur.
İş akışında
esnekliği sağlayabilmek için bazı ekipmanlar parçalı ya da takılıp çıkarılabilir biçimde
alınabilir. Böylelikle istenildiği zaman yerden tasarruf sağlanmış olur.Pişirme alanı
hazırlama bölümleri ile servis alanı arasında ortada bir alanda yer alır. Bunda amaç, her
ünite ile rahat bir iletişim kurma olanağı yaratmaktır. Toplam alanın genellikle % 15’i
pişirmeye ayrılır.
Yiyecek malzemeleri pişirilmeye uygun hale getirildikten sonra, pişirme işlemine
geçilmektedir.
Bu işlem, standart reçeteler ile belirtilen ve yiyecek malzemelerinin özelliğine
uygun pişirme yöntemlerinin kullanılarak yapıldığı aşamadır (Aktaş ve Özdemir, 2007: 215).
Pişirme işlemi, yiyecek malzemelerine belirli süre ile ısı uygulayarak, tatlarını, kıvamlarını,
renklerini, şekillerini, yapılarını değiştirmek suretiyle, arzu edilebilir ve yenilebilir duruma
getirilmesi olarak açıklanabilmektedir.
Yemek pişirme işlemi için tava, tencere, baharat kutuları, un, şeker, tuz gibi araçların
bulunduğu dolaplara kolayca erişilebilmeli ve yemek pişirme esnasında kullanılan aletler için
bir çalışma masası bulundurulmalıdır.
1. Soğutuculu depolama ve istifleme tezgâhı
2. Derin yağda kızartma
3. Depolamalı tezgâh
4. Grill
5. Servis tezgâhı
Ocağın sağ ve sol tarafı duvara yaslanmamalıdır. Duvar, yemek pişirme esnasında
çalışana engel olmaktadır. Bu yüzden, duvar ile ocak arasında en az 30 cm‟lik bir boşluk
bırakılmalıdır. Bu boşluk, duvara yakın duran bir tenceredeki yemeği karıştırmaya veya
rahatça kaldırmaya yardımcı olacaktır.
Ocağın üst kısmında aspiratör veya davlumbaz
bulunmalıdır. Ocağın üst kısmında dolabın yer alması, yiyeceklerden çıkan su buharından
dolayı uygun değildir. Fakat ince raflar ya da dolaplar aspiratörün ya da davlumbazın
gerisinde kalıp, su buharından fazla oranda etkilenmeyeceğinden kullanılmasında sakınca
yoktur.
Pişirme ünitesinde bulunması gereken başlıca araç gereçler şunlardır:
Ocak, ızgaralar fırınlar,tencereler, devirmeli kazanlar, kızartma tencereleri, ben mari
sacayakları, süzgeçler, karıştırma tahtaları, termometreler, kepçe, kevgir vb.
kuzine, fırın ızgara ,islim tencere ,devirmeli tava, yer ocağı,kevgir dolabı,tencere, tava
,tepsi,davlumbaz, kazan taşıma arabası
Pişirme Ünitesinde Kullanılan Araç Gereçler
Kuzineler
Pişirme ünitesinin temel araçlarıdır. Geçmiş yıllarda işletmelerde pişirme işlemi
sadece kuzinelerde yapılmaktaydı. Günümüzde de mutfaktaki yerini korumaktadır.
Genellikle üst tarafında çok sayıda yüksek ateş sağlayan gazlı ocak bölümü ve altta fırın
bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır.
2.Ocaklar -Izgaralar ve Davlumbazlar
Yemek pişirme alanının en önemli aracı ocaktır. Ocak, fırın ünitesiyle birlikte
kullanılabileceği gibi tezgâhın üzerine ayrı olarak da yerleştirilebilmektedir. Ocak tezgah
üzerine ayrı olarak yerleştirildiği durumlarda, ayrıca bir fırına ve mikrodalga fırına ihtiyaç
duyulacaktır. İşletme kapasitesine göre pişirme ekipmanlarının boyutları değişmektedir.
Küçük ölçekli işletmelerde genellikle altı fırın olan ocaklar kullanılmaktadır. Büyük ölçekli
işletmelerde ise, fırınla ocaklar birbirinden ayrılmıştır. Tezgâh üstü kullanılan ocakların alt
bölmesi tencere dolabı olarak kullanılması yaygınlaşırken fırınlar yemek pişirme alanının
yoğun olarak kullanım alanlarının dışına, belli bir yükseklikte, ayakta görülebilecek şekilde
yerleştirilmiştir. Ocaklar evyeye yakın şekilde konumlan dırılmamalıdır. Evye ile ocak
arasında pişirme esnasında kullanılacak araç gereçlerin konulacağı bir bölme bulunmalıdır.
İndüksiyon Sistemli Ocaklar
İndüksiyon sistemi ile çalışan ocaklar son yıllarda işletmelerde de kullanılmaktadır. Bu
sistem geleneksel sistemlerde farklı çalışmaktadır. Elektrikle çalışan bu sistem, bir elektrik
jeneratörünün ocak üzerinde manyetik alan oluşturmasıyla ocak üstünde bulunan metal
tencere veya tavayı istenilen derece ısıtmasıdır. Sadece ocağın üzerine konulan kabı ısıtır,
mutfağın havasını ısıtmaz. Tencerenin veya tavanın büyüklüğüne göre enerji harcayan bu
sistemde ocakta bulunan kap ocaktan alınır alınmaz enerji tüketimini otomatik olarak keser.
Isınma süresi çok hızlı, düşük derecede çalışma ayarı çok hassastır. Son derece güvenli bir
sistemdir.
Gazlı Ocaklar
Gazlı ocakların sahip olduğu genel özellikler şunlardır:
Lpg ve doğal gaz ile çalışabilen
Magnet emniyet ventilli musluklara sahip
Darbelere karşı dayanıklı üst döküm ve paslanmaz çelik gövdeden imal edilmiş
- Her brulör için piezzo çakmak ile kontrol edilir.Kolay temizlenebilir ve hijyeniktir.
Elektrikli Ocaklar
Elektrikli ocakların sahip olduğu genel özellikler şunlardır:
Yuvarlak zeminli, 6 kademeli pişirme derecesine sahiptir.
Kolay temizlenebilir ve hijyeniktir. Paslanmaz çelik gövdeden yapılmıştır.
Tam modüllerde iki bölgeli ısıtmalıdır.
Her brülör için piezo çakmak ile kontrol
edilir.
Termostatik kumandalı tam modüllerde iki bölgeli ısıtmalı, çıkarılabilir
yağtoplama haznesi mevcuttur.
Izgaralar , Tost Makineleri ve Salamander
Izgaralar: Paslanmaz çelik gövdeden imal edilmekte olup, ayarlanabilir
termostatı bulunmaktadır. Yağ toplama kanalı , çekmeceli ayarlanabilir ayaklar
diğer özelliklerindendir. Kolay temizlenen yüzeyleri vardır ve uzun ömürlüdür.
Salamander: Üstten ısıtmalıdır.Cihazda bulunan asansör özelliği sayesinde
pişirilecek ürün pişirme alanına yakınlaştırılıp uzaklaştırılabilir.İstenilen ısı
45
derecesi kademeli şalter sayesinde ayarlanabilir.İsteğe bağlı olarak alt tepsiye su
doldurulabilir, bu da cihaza nemlendirme özelliği katar.Altta bulunan tepsi,
ısıtılan ürünün kolay alınabilmesi için hareketlidir
Tost makineleri:
Seri ve sık kullanımlarda, elektrikli ya da tüplü seçenekli, değişik modeller ile yüksek
performans veren sanayi tipi tost makinası genel özellikleri şöyledir;
• Döküm ızgaraları kalın ve yüzeyleri düzgündür.
• Otomatik termostat kontrollüdür.
• Açma kapama anahtarına sahiptir.
• Yay sistemi ile donatılmıştır.
• Ürünler, estetik ve ergonomik tasarım ilkesiyle, yüksek performansa ve
düşük enerji maliyetine göre dizayn edilip, üretilmiştir
.
• Ayarlanabilir ayak sayesinde zemine tam uyum sağlama özelliğine
sahiptir
Sıcak İşlem Davlumbazları
Sıcak işlem davlumbazları, mutfakların pişirme ve servis bölümlerinde
kullanılmaktadır. Fırınlar, ocaklar, ızgaralar, yemek pişirme kazanları, sandviç makinaları,
fritözler, piliç kızartma üniteleri (açık veya kapalı), buharlı pişiriciler, bu cihazların gazlı,
elektrikli veya kömürlü olanları ve benzeri pişirme cihazlarında sıcak işlem davlumbazları
kullanılmaktadır. Sıcak işlem davlumbazları, kullanım yeri ve kullanım konumlarına göre
adlandırılmaktadır:
Duvar tipi, ada tipi (tek emişli), ada tipi (çift emişli), kaş tipi,konsol tipi, set üstü tip.
Davlumbazlar 1 mm kalınlığında paslanmaz çelik saçtan üretilmiş, sac kenarları
birbirine bindirmeli olarak punta kaynağı ile hava kaçışını önleyecek, baca basıncını
düşürmeyecek şekilde birleştirilmiştir. İsteğe göre armatürlerle aydınlatma imkânı
bulunmaktadır.
Fırınlar ve Fırın Tepsileri
Çok Amaçlı Fırınlar
Her türlü ana yemeğin yanı sıra hamur veya tatlıların pişirilebileceği fırınlardır.Fırın
bloğu ısı kayıplarını en aza indirecek şekilde izoleedilmiş olup, yüksek ısı altında çalışmaya
uygunalüminize sacdan imal edilmiştir.Kolay temizlenebilir, hijyenik ve ergonomiktir.
Konveksiyonlu Fırınlar
Mutfaklarının vazgeçilmez elemanıdır. Konveksiyonlu fırınlarda, fırın sıcaklığı
vantilatör yardımı ile hareket ettirilerek ısının daha etkin hale gelmesi sağlanır.
Konveksiyonlu fırınlarda pişirilen ürün kendi nemini koruduğu için daha iyi sonuç
alınmaktadır. Pişirilen ürünün her tarafı eşit şekilde kızarır . Onlarca tepsi yiyeceği aynıanda
pişirebilme olanağına sahiptir. Bu sistem enerji tasarrufu açısından da oldukça avantajlıdır.
Gazlı ve elektrikli çeşitleri vardır. Sorunsuz çalışması nedeniyle elektrikli olanlar tercih
edilmektedir.
Özellikle pastanelerde, restoranlarda, otellerde ve fırınlarda küçük ölçekli pasta, börek,
sandviç ekmek üretimi için tasarlanmış olan konveksiyon fırının genel özellikleri şöyledir:
İçinde bulunan fan yardımıyla sıcak hava sirkülasyonu sağlanır ve tüm hacme
homojen olarak yayılır.
Alt kısımda bulunan bölmede mayalı ürünler için uygun nemli ortam sağlayan
donanımlar mevcuttur.
Mükemmel ısı izolasyonu ile enerji tasarrufu sağlanmıştır.
Manuel veya otomatik nemlendirme özelliği vardır.
- Ayarlanabilir pişirme süresi ve dijital göstergesi bulunur.
- 0° C- 300° C arasında ayarlanabilir pişirme sıcaklığı ve dijital göstergesi
vardır.
Pizza Fırını
Genel olarak özellikleri şöyledir:
Termostat kontrollü (0-400 °C)
Özel izolasyonlu fırın bloğu
Kolay ve pratik temizlik imkânı
Tezgah üstünde kullanıma uygun dizayn
Aydınlatma lambalı pişirme kabini
Özel ateş tuğlasında yapılmış fırın zemini
Mikrodalga Fırınlar
Mikrodalga fırınlar, ürettikleri yüksek frekanslı elektro-manyetik dalgalar yardımıyla
yiyecekleri ısınmasını ve pişmesini sağlar. Bu dalgalar, ışık hızındadır ve birbirleri ile
çarpışarak yaş maddelerde hızlı bir ısınma meydana getirir. Mikrodalga fırınların hacimleri
20 – 35 litre ile sınırlandırılmıştır. Daha büyük alanlarda elektro-manyetik dalgalar ısınma
yapamaz.
Oldukça emniyetli ekipmanlardır. Kapı kapanmadan cihaz çalışmaz, kapı
açıldığında hemen devre dışı kalır. Mikrodalga fırınların içine yiyecekler kesinlikle metal
kap ile konulamaz. Çünkü, elektro-manyetik akım metalden geçmez ve cihaz bozulur. Aynı
durum üzeri parlak, aynalı maddeler içinde geçerlidir. Yiyecekler fırına cam, porselen,
plastik, karton gibi kaplarla konulmalıdır.
Fırın Tepsileri
Fırınlarda pişirilen ürünlerin kalitesi fırın kadar tepsilerin özelliğine de bağlıdır.
Kapaklı,kapaksız, alüminyum, paslanmaz çelik, yapışmaz kaplı,emaye kaplı gibi çeşitli
özelliklerde bulunmaktadır.
Tencereler
Tencereler kategorisinde, helvane tencereler, silindirik tencereler, basınçlı tencereler,
döküm demir tencereler ve makarna haşlama tenceresi gibi ürünler bulunmaktadır.
Basınçlı Tencereler
Bu ekipmanlar büyük kapasiteli ve contalı kapaklı olup kuvvetli şekilde kapatılarak,
buhar basıncı ile pişirme yapan ekipmanlardır. Kapaklarda basıncı gösteren bir saati vardır.
Kapağı açmadan önce basıncın düşmesini beklemek gerekir (Rande, 1985: 170). Bu
ekipmanlar pişirme süresini çok kısaltarak enerji tasarrufu sağlar. Diyet açısından ve
gıdaların besin değerini korumaları açısından avantajlıdır.
Basınçlı tencerenin temel prensibi, ilk üretilen ve piyasaya sürülen basınçlı tencereden
bu yana değişmemiştir. Tencerenin içinde oluşan yüksek basınç suyun kaynama noktasını
yükselttiğinden, yemekler sıkı kapatılmış bir tencerenin içinde basınç altında ve 100°C üzeri
sıcaklıklarda pişirilir. Pişme süreleri böylece ciddi ölçüde kısalır. Basınçlı tencereylepişirilen
yemeklerde pişme süresi ortalama % 70 oranında kısalır ve dolayısıyla zaman tasarrufu
sağlanır.
Basınçlı tencerenin kullanımı
• Basınçlı tencereyi sadece kullanım kılavuzunda belirtilen amaç için
kullanın
.
• Basınçlı tencereyi ve basınçlı sığ tencereyi asla fırında kullanmayın.
Kulplar, valfler ve emniyet düzenekleri yüksek sıcaklıklar nedeniyle zarar
görür.
• Basınçlı tencerede kızartma yaparken kapak kullanmayın ve tencereyi en
fazla yarıya kadar yağla doldurun. Yemekleri kesinlikle basınç altında
kızartmayın.
• Basınçlı tencereler tıbbi alanda kullanılmamalıdır. Özellikle sterilizatör
olarak kullanılmamalıdır. Zira basınçlı tencereler gerekli sterilizasyon
sıcaklığı için tasarlanmamıştır
Elma ezmesi ve kompostoları basınçlı tencerede hazırlamayın. Bu tür
gıdalarda sık sık oluşan buhar kabarcıkları, tencere açıldığında yukarı
sıçrar ve yanmalara sebep olabilir.
• Basınç altında şişme gösterebilen zarı soyulmamış et pişirdiyseniz, zar
kabarık olduğu sürece etin içine sivri cisim batırmayın. Aksi takdirde
sıçrayan sıvı sebebiyle cildinizde yanma meydana gelebilir.
Tencerenin açılması
• Basınçlı tencereyi kesinlikle zorla açmayın. Basınçlı tencerenizi içindeki
basıncın tamamen boşaldığından emin olmadan açmayın.
.
• Açmadan önce basınçlı tencereyi prensip olarak her defasında hafifçe
sallayın. Böylece buhar kabarcıklarının sıçramasını ve yanmaları önlemiş
olursunuz. Bu husus, özellikle hızla buhar boşaltma işleminde veya soğuk
su altında soğutma yapıldıktan sonra önemlidir.
• Tencere buharı dışarı verirken ellerinizi, başınızı ve bedeninizi her zaman
tehlike alanından uzak tutun. Dışarı verilen buhar yaralanmanıza neden
olabilir. Bu hususu özellikle buharı, kumanda sürgüsü ile boşaltırken
dikkate alın.
Helvane Tencereler
Helvane tencereler, toplu yemek üretimi yapılabilinmesi için tasarlanmış büyük
hacimli paslanmaz çelik tencerelerdir. Çeşitli ebatları bulunmakta, 9,5 litre'den 289 litreye
kadar hacimleri artabilmekte aynı zaman da genişlik ve derinlikleri yönünde de çeşitli
modellere sahiptir.
Toplu yemek üretimi gerektiren, catering, otel, restorant, okul, ordu, hastane
yemekhanelerinde yemek hazırlama ve taşımada tercih edilmektedir. Helvane tencereler
paslanmaz çelik gövde ve kapağı sayesinde uzun ömürlü ve darbelere karşı dayanıklıdır.
Silindirik Tencereler
Silindirik tencereler endüstriyel mutfaklarda kullanılan temel pişirme elamanıdır. 304
kalite paslanmaz çelikten üretilmektedir. Kapaksız olarak da satılmaktadır.
Döküm Demir Tencereler
19. yüzyıldan önce yemekler taş ocak veya şöminelerde pişirildiği için tencereler ateşe
en dayanıklı madde olan demirden yapılırdı. Bugün mutfaklarımızda kullandığımız fırın ve
ocaklar üretilmeye başlanınca yemek tencereleri de değişim gösterdi. Fakat buna rağmen
uzunca bir müddet demir döküm tencereler mutfaklardaki yerini korudu. Çünkü demir
tencerelerin yerini pişirme tekniği ve lezzet anlamında başka ürünlerle dolduramadılar.
1950’lerde teflon ve yapışmaz tencere ürünlerinin piyasaya sürülmesi ile demir tencereler
önemini hızla kaybetsede günümüzde yerini tekrar sağlamlaştırmış durumdadır.
Tencerenizi ilk aldığınız zaman mutlaka yağlayarak fırınlamanız önerilir. Böylece
tencerenizde doğal bir tabaka oluşur ve yemekler pişerken tencereye yapışmaz. Bu işlem
kaplaması olmayan demir döküm tencereler için gereklidir. İç yağı veya kuyruk yağı bir
tencerede eritilir ve soğutulur. Krem kıvamına gelen yağ pamuklu bir bez ile tencerenin
içine, dışına ve kapağına iyice sürülür(Yağı bol kullanın). Yağlanan tencere ters duracak
şekilde fırına yerleştirilir. Ters koymamızın sebebi fazla yağların tencere dibinde birikip
katman oluşturmasını engellemektir. (Fırının en alt katına bir tepsi koyun, çünkü tencereden
akan fazla yağlar ortalığı kirletebilir) 1 saat yüksek ısıda pişirilir.
Demir tencereler deterjanla yıkanmaz. Yalnızca ılık su ve sirke ile durulayın. Ara sıra
arap sabunu ile yumuşak bir şekilde ovalayarak temizleyebilirsiniz. Fakat unutmayın, bu
işlemi sık tekrarlarsanız tencere üzerinde oluşan doğal tabakayı zedelemiş olursunuz. Sudan
geçirdiğiniz tencereyi ocak üzerinde kuruyuncaya kadar ısıtın. Tencerenin içini pamuklu bir
bez yardımı ile ince bir tabaka halinde yağlayın (zeytinyağı kullanabilirsiniz).
Makarna Haşlama Tencereleri
Endüstriyel mutfaklarda kullanılan, makarnaların hızlı bir şekilde pişirilmesini
sağlayan tencerelerdir.
Tavalar
Tavalar kategorisinde, çift sap çelik tava, sos tavası, kaçerola, kızartma tavası, teflon
tava, tek sap çelik tava, sote tava gibi ürünler bulunmaktadır.
Devrilir tava
Elektrikli ve gazlı çalışan devrilir tavalar 80 litre ile 95 litrelik kapasitelere sahiptir.
Paslanmaz çelikten imal edilen bu ürünlerin tabanı ve tavanı paslanmaz çelik levha ile
takviye edilmektedir.
8 mm kaldırma mekanizması ile çalışan devrilir tavalar, alevin sönmesi
durumunda gazı kesmektedir. Cihazın üstünde bulunan musluk ile ürünün temizlenmesi
oldukça kolay gerçekleşmektedir. Sahip olduğu termostat ile sıcaklık değerleri 50 – 300 C arasında ayarlanabilmektedir. Tavanın devrilmesi durumunda enerjiyi kesecek anahtar
tertibatı bulunmaktadır.
Tüm gövde 3mm yüksek kalite karbon çelikten yapılmış olup bu sayede ısıyı uzun
süreli tuttuğu için mühürlemeye uygundur. Fırında kullanılabilir.Çok düşük ve çok yüksek
ısılarda kullanılabilir,indiksiyon ocaklarda da kullanılabilir
Sos tavası ile ihtiyacınız olan yemek soslarını hazırlayabilirsiniz. Tabanlı ve tabansız
modelleri mevcuttur. 304 katile paslanmaz çelikten üretilmektedir. Farklı ölçüleri ve
modelleri kullanılmaktadır.
Çift sap çelik tavalar, endüstriyel mutfaklarda çok sık kullanılan pişirme
ekipmanlarıdır. 304 katile paslanmaz çelikten üretilmektedir. Farklı ölçüleri ve modelleri
kullanılmaktadır.
Fritözler
Yiyeceklerin derin yağda kızartma işlemini gerçekleştirmek için kullanılan fritözler
genellikle elektrikli olmakla birlikte gaz ile çalışanları da vardır. Fritözlerin paslanmaz
çelikten gövdeleri ve bir ya da iki sepetli olanları vardır. Yağın sıcaklığı 200 dereceye kadar
çıkabilmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder