YÖRESEL SÜTLÜ VE YOĞURTLU ÇORBALAR

YÖRESEL SÜTLÜ VE YOĞURTLU ÇORBALAR

Türk Mutfağında Sütlü ve Yoğurtlu Çorbaların Yeri ve Önemi

Hayvansal ürünlerle hazırlanan yiyecekler, Türklerin Orta Asya’dan başlayarak geliştirdikleri ve gittikleri topraklara göre çeşitlendirdikleri, temel besin maddelerindendir. Türk mutfağının her döneminde ve ülkemizin her köşesinde, süt ve yoğurtla hazırlanan yemekler çok çeşitlilik göstermektedir.

 Mantı yemeğinin hazırlanmasında ana malzeme olarak kullanılan yoğurt, kulak çorbası ya da yoğurt çorbasının yapımında da ana malzeme olarak karşımıza çıkar. Sütlü tatlılarda yine temel gereç olarak kullanılan süt, aynı zamanda süt çorbası, sütlü çorbanın da temel gerecidir. Yoğurt Türklerin mutfak dünyasına armağanlarından bir diğeridir. Yakın bir zamana kadar yerel bir yiyecek olarak kalan yoğurdun son 20-30 yıl içerisinde Batı dünyasınca keşfinin sonuçları büyük bir patlamayı göstermekte ancak yine de yoğurdu bizim kullandığımız genişlikte bir yelpazede değerlendirilemediği de ortadadır.

 Nitekim Batı yoğurdu neredeyse yalnızca meyveli ve şekerli olarak hafifçe sulandırılmış bir kıvamda yemektedir. Oysa bizim yoğurt çorbamız, Türklerin bu muhteşem yiyeceği ne kadar çeşitli kullandıklarına çok iyi bir örnek oluşturmaktadır. Ayrıca yoğurt ve içindeki etiyle ayrı bir zenginliği bulunan çok ünlü bir klasik yemeğimiz olan “düğün çorbası”nında kullanılan gereçlerden biridir. 

Yöresel Sütlü ve Yoğurtlu Çorbalara Örnekler

Süt Çorbası

Yayla Çorbası

Toga çorbası

Erzincan Çorbası

 Ayran çorbası (Erzurum)

  Rüştiye çorbası (Adana)

  Ayranlı çorba (Gümüşhane)

  Çevirme çorbası (Isparta)

  Korkota çorbası (Rize)

  Lebeni (Diyarbakır)

Yorumlar

Popüler Yayınlar