Farklı Ulusların Çorba Kültürü
Farklı Ulusların Çorba Kültürü
Çorba hemen hemen bütün ulusların kültüründe vardır. Her kültürde bulunan mönülerde ilk yemektir. Çinliler çorbayı yemeğin sonunda alırlar. Bu durum bize belki garip gelebilir; ama bizde de eğlenceli bir gecenin ardından işkembe, kelle-paça çorbası içilir.
Sadece bu amaçla açılmış gece yarısı hizmet veren işkembecilerimiz vardır.
Deniz ürünü bol olan ülkelerde deniz ürünlerinden çorba yapıldığını, spagetti ile özdeşleşmiş İtalya’da ise sebze çorbasında kırılmış spagetti veya makarna kullanıldığını, soğuk ülke Rusya’nın çorbası denilence akla gelen borç çorbasında ekşi krema kullanıldığını görüyoruz. Yani dünyaca ün
kazanmış özel çorbalar ait oldukları ülkelerin özelliklerini taşırlar.
Yüzyılın başında mönünün zengin tutulduğu ziyafetlerde iki çorba verilirdi. Bu çorbalardan birisi berrak, birisi koyu kıvamlı çorbalar olurdu. Mönüdeki diğer yemeklerle de çorbanın uyumu önemlidir. Örneğin mönüde böf straganof varsa başlangıçta çorba mutlaka
berrak olmalıdır.
Bizim kültürümüzde çorbanın yeri çok başkadır. Yörelerimize göre değişen pek çok çorba çeşidimiz vardır. Ayrıca sabah kahvaltısında çorba içme alışkanlığını yitirmeye başlamış olsak ta pek çok ilimizde sabah 05. 00’den itibaren hizmet veren çorbacılarımız
mevcuttur.
Ülkemizde her türlü gıda maddesi ile çorba yapılmaktadır. Bizim çorbalarımızın hemen hepsi özel çorbalardır. Tarhana, yayla, ezo gelin, işkembe, kelle paça, bamya çorbası, düğün çorbası, arabaşı çorbası vb gibi “Türk Mutfağında Çorbalar” diye sınıflandırılır.
Özel Çorba Hazırlamada Kullanılan Araçlar ve Gereçler
Çorba hazırlamada kullanılan araçlar normal mutfak donanımıdır. (Tencere, süzgeç,doğrama tahtası, bıçak, tahta kaşık, küvet, rende, çorba kasesi, soğutucu vb.) Gereçler ve özel bir araç varsa ise çorbaların reçetesine göre sırasıyla verilecektir.
Özel Çorbaların Özellikleri
Çorbalar doyurucu olmayan başlangıç yemekleridir. Ancak özel çorbalar yoğun malzeme içerirler, sulu yemek kıvamına yakın doyurucu özellik taşırlar.
Farklı yöntemler ve alışılmışın dışında malzemelerle hazırlanırlar ve besin değeri yüksektir.
Bir milletin iklimin, yörenin özelliklerini yansıtırlar.
Özel malzeme gerektirenler pahalıdır ve özel mönülerde veya istek üzerine yer alabilirler her yerde görmeniz mümkün olmaz.
(Örneğin, kaplumbağa çorbası, öküz kuyruğu
çorbası gibi...)
Farklı Uluslara Ait Özel Çorba Çeşitleri
Minestronne (İtalyan çorbası)
Potage germiny (Kuzu kulağı çorbası)
Goulash Soup (Macar Çorbası)
Potage Borscht (Rus sebze çorbası)
Polonya Usulü Borç Çorbası
Onion soup (Soğan çorbası)
Bouille boisse -Fransız balık çorbası
Kremalı Kuşkonmaz Çorbası
Oxtail soup - öküz kuyruğu çorbası
Turtle Soup(Kaplumbağa Çorbası)
Kırlangıç yuvası çorbası (Çin Mutfağı)
İşkembe çorbası (Tripe soup -Türk mutfağı)
Ezogelin Çorbası (Türk mutfağı)
Yoğurt Çorbası (Türk mutfağı)
Tarhana Çorbası (Türk mutfağı)
Pesto: Tereyağı, sarımsak, mercan köşk otu ve fesleğen hepsi beraber iyice kıyılır.
Yumuşak krem haline getirilir ve çorba ocaktan inince eklenir karıştırılır, hemen servis
edilir.
Çorbaların Aslına Uygun Garnitürlerinin Hazırlanması ve Servisi
Özel çorbaların hepsinin bir hikâyesi ve bir geçmişi vardır. Özel çorba, içinde bulundurduğu malzemelerle, servis edildiği tabakla ve garnitürü ile ait olduğu kültürü yansıtır.
Örneğin buyabez’in balıkçıların balıklarını tekneden boşalttıktan sonra kalan deniz ürünlerini toplayıp kendi karınlarını doyurmak için hazırladıkları bir tür yemekten doğduğu rivayet edilir.
Özel çorbalar çeşitli uluslara ve kültürlere özgü çorbalardır. Bu çorbalar pişirilirken ve servise hazırlanırken aslına uygun hazırlanmalıdır. Çorbanın orjinal şekli malzeme, ölçü ve
servisi sırasında korunmalıdır.
Örneğin Minestronne çorbasında İtalyanlara has makarnalar görünmeli, Borscht çorbasında pancarın kırmızısı ve Rusların ekşi kremasının tadı hissedilmelidir.
Bouilleboisse’de balık parçaları, midye ve karides vb. olmazsa olmaz. Onion soup ise tost ekmeği üzerinde erimiş gravyer peyniri ve özel toprak kabıyla verilirse aslına uygun olur.
Yorumlar
Yorum Gönder