Hazırlık Ünitesinde Kullanılan Araç Gereçler

Hazırlık Ünitesinde Kullanılan Araç Gereçler
Patates soyma makinesi, kıyma makinesi, et kütüğü, et döveceği, kemik kesme makinesi, dilimleme makineleri, hamur yoğurma makinesi, mikserler, sebze yıkama makinesi, sebze doğrama makineleri, terazi, çeşitli bıçaklar (şef bıçakları, sebze-meyve bıçakları, fileto bıçağı, et bıçağı, satırlar, şekillendirici bıçaklar vb.), bıçak sterilizatörü, doğrama tahtaları hazırlık ünitesinde bulunan başlıca ekipmanlardandır.

 Bıçaklar, Doğrama Levhaları ve Yardımcı Malzemeler 
Profesyonel mutfaklarda bıçakların önemi büyüktür. Her aşçının kendine ait bıçak takımı olması gerekir. İşletme yalnız bazı özel aletlerin (satır, kemik testeresi, masat vb.) alımını sağlamalıdır. Her bıçağın ayrı bir görevi ve fonksiyonu vardır. Örneğin sebze bıçağı ile et hazırlığı yapılamaz. Et bıçağı ile balık filetosu çıkarılamaz. Çünkü yapılacak her işe göre bıçağın yüzü, esnekliği farklıdır. Aynı zamanda işlerin süratli ve emniyetli yürümesi için bıçakların kalitesine ve çeşidine çok önem göstermek gerekmektedir. Bu nedenle mutfakta çeşitli ve farklı bıçaklara gereksinim vardır.

Bıçak ve kesici araçlar hususunda dikkat edilecek noktalar:
  Bıçak ve kesici araçlar alırken iyi, kaliteli ürün seçilmelidir
  Bütün bıçak ve takımların paslanmaz çelikten olması gerekir. 
 Saplarının ele sağlam ve tam olarak oturması gerekmektedir.
  Bıçaklar muhafaza çekmecesinde veya kutusunda bulundurulması gerekmektedir.
 İş kazalarını önlemek için düzenli şekilde muhafaza edilmelidir.
  Asla bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır. Çünkü yüksek sıcaklıktaki yıkama işlemi bıçağın yapısına zarar verecektir.

Sebze bıçağı 
Sebze bıçağı, yüz uzunluğu 7-13 cm arasında olup sebze, meyve ve süsleme hazırlığında kullanılır.

Ekmek bıçağı
Ekmek bıçağı, diğer bıçaklara nazaran daha geniş olup yüz uzunluğu 23-35 cm arasındadır. Tırtıklı yapısıyla ekmek, kek, sandviç gibi unla yapılan gıdaları keserken dağılmasını ve ezilmesini önler.


Peynir bıçağı, metal kısımları 10-15 cm arasında değişen bu bıçakların yapısı, peynirlerin bıçağa yapışmaması için delikli ve kestikten sonra da bir çatala ihtiyaç duymadan servis yapılabilmesi için sivri olarak tasarlanmaktadır. 

Kemik Sıyırma bıçağı
Kemik sıyırma bıçağı , metal kısımları 12-20 cm olan bu bıçaklar deriyi etten, eti kemikten ayırmak hatta kemikli tavuk hindi gibi kümes hayvanlarının etlerini kemikleriyle birlikte kesmek için kullanıldığından sağlam ve bükülmez yapıya sahiptir.


Şef bıçağı

Şef bıçağı ,tasarımına göre metal kısmının genişliği değişen, genellikle 22-35 cm arası büyüklükte olan bir bıçaktır. Her şefin muhakkak kendine ait, belirli boyutlarda ve eline oturan bir şef bıçağı vardır. Sürekli kullanılan bu bıçağın ergonomik yapısı birçok kesme ve doğrama işlemine uygun olarak kavisli bir yapıyla tasarlanmaktadır.

Baklava bıçağı
Baklava bıçağı, yüz uzunluğu 16 cm olupbaklava hazırlık işlemlerinde kullanılır.

Hamur bıçağı
Hamur bıçağı; 27 cm yüz uzunluğuna sahip,hamur üretimi hazırlığında kullanılanbıçaklardır.

Doğrama bıçağı 
Doğrama bıçağı yüz uzunluğu 16 -20 cm arasında değişebilen; doğrama, kesme işlemlerinde kullanılan bıçaktır.

Balık bıçağı
Balık bıçağı; yüzü hafif tırtıllı olur. Yüz uzunluğu 35-40 cm olabilen,büyük balıkları dilimlemek için kullanılır.

Kasap bıçağı
Kasap bıçağı;yüz uzunluğu 19-25 cm olan bu bıçaklar özellikle eti kemikten ayırmak ya da belli bir parçayı bütün kısımdan ayırmak için kullanılır.


Et açma bıçağı

Et açma bıçağı, yüzey uzunluğu 20-40 cm. olan bu bıçaklar son derece keskin olarak tasarlanmıştır. Kümes hayvanları, kızartılmış etler, pastırma ve diğer pişmiş büyük etleri ince ince kesmek ve muntazam şekilde dilimlemek için idealdir.

Satır
Satır; metal kısmı 19-25 cm. arasında olan ağır bir bıçaktır. İri kemikli kırmızı etleri bile kolaylıkla keser.
Dekor seti
Dekor seti; sebze ve meyveler üzerinde dekor çalışması yapmak için kullanılır


Bıçak sterilizatörü

Bıçak sterilizatörü, bıçakların her iki yüzününde UV ışınlarıyla sterilize edilmesini sağlar

Mıknatıslı bıçaklık
Mıknatıslı bıçaklık, 50 cm genişliğinde olup çeşitli boyda bıçakların düzenlenmesinde kullanılır.


 Masat
Masat, farklı uzunluklarda olup, iş esnasında bıçakların hızlıca keskinleştirilmesi için kullanılır.


KESME LEVHASI

 Çiğ et kesmek için KIRMIZI renk kesme tahtası 

,  Taze sebze ve meyve için YEŞİL renk kesme tahtası ,

  Kümes hayvanları için SARI renk kesme tahtası ,

  Deniz ürünleri için MAVİ renk kesme tahtası ,

  Pişmiş etler için KAHVERENGİ kesme tahtası 

,  Süt ürünleri için BEYAZ renk kesme tahtası kullanılır.



Yorumlar

Popüler Yayınlar