SEBZE VE MEYVELER
SEBZE VE MEYVELER
Sebze ve Meyvelerin Önemi
Pratikte genellikle yemek ve salata olarak yenenlere sebze, tatlı yerine yenenlere ise
meyve denir. Ülkemizde sebze ve meyvelerin tüketimi bölgelere, mevsimlere, bahçecilik
olanaklarına ve alışkanlıklara göre değişmektedir.
Sebze ve meyveler taze olarak (çiğ ve pişmiş) mutfaklarda kullanıldığı gibi gıda
sanayinde, çeşitli şekillerde işlenmiş (konserve, kurutma, dondurma vb.) olarak da
kullanılabilir.
Sebze ve meyveler çorbalarda, etli ve zeytinyağlı yemeklerde, garnitür olarak
salatalarda, turşu ve reçel yapımında, pasta, börek ve tatlılarda kullanılmaktadır.
Sebze ve Meyvelerin Gruplandırılması
Sebzeler bitkiden elde edildikleri kısımlara göre aşağıdaki gibi gruplandırılabilir.
Yumruları yenen sebzeler: patates, yer elması
Kökleri yenen sebzeler: şalgam grubu, havuç, kereviz, pancar
Soğan ve sürgünleri yenen sebzeler: pırasa, soğan, sarımsak
Sürgünleri yenen sebzeler: kuşkonmaz
Yaprakları yenen sebzeler: lahana, ıspanak, marul, semizotu, pazı vb.
Çiçek ve çiçek tablası yenen sebzeler: enginar, karnabahar, bamya
Meyvesi yenen sebzeler: domates, patlıcan, biber, salatalık, kabak
Meyve ve tohumları bir arada yenen sebzeler: taze fasulye, bezelye.
Sebze ve meyveler renklerine göre de aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:
Yeşil sebzeler, bileşimlerinde fazla miktarda klorofil pigmenti bulunanlardır. Bu
sebzelerde aynı zamanda karotenoidler ve flavonoidler de vardır.
Kırmızı renkli sebzelerde antosiyonin pigmentleri vardır. Kırmızı lahana,
kırmızı pancar örnektir.
Sarı renkli sebzelerde, karotenoidler bulunur. Havuç, kayısı, domates bu gruba
girer. Turunçgiller grubu meyvelerde karotenoidler ve flavonoidler bulunur.
Beyaz renklilerde ise flavonoid pigmenti vardır. Patates, soğan, patlıcan,
karnabahar ve kereviz; meyvelerden elma, armut ve şeftalinin rengini verir.
Sebze ve Meyvelerin Besin Değeri
Sebze ve meyvelerin %70-98’i sudur. Taze sebze ve meyveler özellikle vitamin,
mineral ve selüloz gibi sindirilmeyen karbonhidratlar yönünden iyi kaynaktır. C vitamini
ihtiyacı, yalnız bu gruptaki besinlerle karşılanır.
Yeşil, sarı ve turuncu sebze ve meyveler A
vitamininin ön maddesi karotenlerden zengindir. Yeşil yapraklı sebzeler, B grubu
vitaminlerinin çoğu, C, K, E vitaminlerinin de iyi kaynağıdır. Demir ve kalsiyum gibi
minerallere olan ihtiyacın karşılanmasına katkıda bulunur.
Bu gruptaki besinlerin protein oranı düşüktür. Bu nedenle protein ihtiyacının
karşılanmasında katkıları azdır.
Sebze ve meyvelerin çoğunun enerji değeri düşüktür.
Sindirilmeyen karbonhidratlar
içerdikleri sebebiyle de bağırsakların çalışmasını ve boşalmasını kolaylaştırır.
Sebze ve Meyvelerin Günlük Alınması Gereken Porsiyon
Miktarı
Yetişkin bir birey günde 3-4 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidir. En az bir
porsiyonu çiğ olarak bir porsiyonu da yeşil yapraklı sebzelerden alınmalıdır. Domates,
turunçgiller, havuç, marul gibi yiyeceklerden biri veya birkaçından çiğ olarak tüketmeyi
alışkanlık hâline getirmelidir.
Yorumlar
Yorum Gönder