SÜT VE TÜREVLERİ
SÜT VE TÜREVLERİ
Süt ve Türevlerinin Önemi
Süt, insan beslenmesinde çok önemli gıda maddelerindendir. Yeni doğan bebeğin
besin gereksinmeleri anne sütü tarafından karşılanmaktadır. Yeni doğmuş bebeğin anne sütü
ile beslenmesi, büyümesi, gelişmesi ve zekâ gelişiminde çok önemlidir. Doğumdan sonra
salgılanan ilk sütün (kolostrum) bebeğe verilmesi çok önemlidir. Bağışıklık sistemini
güçlendiren kolostrum, normal sütten daha koyu ve daha sarı renktedir. İçindeki besin
öğeleri konsantrasyonu daha yüksektir. Doğumdan 4-5 gün sonra süt normal kıvamını alır.
Sütünden yararlanılan hayvanların başında inek gelir. Bunun yanı sıra manda, koyun,
keçi, deve gibi pek çok hayvanın sütleri de kullanılmaktadır. Sütün tüketim miktarları her
ülkede aynı değildir. Ayrıca halkın ekonomik durumu ve beslenme alışkanlıkları süt
tüketimini etkileyen başlıca etmenlerdir.
Taze sütün kendine has rengi, tadı ve kokusu vardır. Piyasada sütler şişelerde pastörize
olarak ya da özel kutularda sterilize edilmiş olarak satılmaktadır. Açıkta satılan sütler
kesinlikle satın alınmamalıdır.
Süt sağılır sağılmaz gereğine uygun bir şekilde korunmaz ve saklanmaz ise kolaylıkla
bozulabilir. Hayvanın sağlık durumu, sağım ortamının temizliği de sütün sağlıklı olması
açısından önemlidir.
Tifo, verem, malta humması vb. hayvanlarda görülen hastalıklar insanlara pastörize
edilmeyen sütle geçebilir
Pastörizasyon:
Sütün, fabrikalarda ön işlemlerden geçirildikten sonra (süzme,
standardizasyon vb) 80-85 °C‘de 15-20 saniye ısıtılıp süratle soğutulması ve
ambalajlanmasıdır. Pastörize edilmiş süt, buzdolabında yazın 24 saat, kışın 3-4
gün saklanabilir.
Sterilizasyon:
Sütün, 140-150 °C‘de 2-4 saniye ısıtılıp hızla soğutulması ve
özel kutularda ambalajlanması işlemidir. Uzun ömürlü süt (UHT) olarak bilinen
bu sütlerin raf ömrü 3-6 ay arasında değişmektedir. Açıldıktan sonra
buzdolabında saklanmalı ve 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Süt tüketimi, her yaş döneminde önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle çocukluk
döneminde tüketilen süt, direkt olarak büyümeyi, gelişmeyi ve zekâ gelişimini
etkilemektedir. Süt ve ürünlerinin yeterli tüketilmesi yetişkinlik ve sonrasında görülen bazı
kemik hastalıklarının oluşmasını engeller.
Süt ve Türevlerinin Gruplandırılması
Daha çok içme sütü olarak kullanılan süt, süt ürünlerinin yapımında temel
malzemedir. Sütten evlerde ve gıda sanayinde yoğurt, ayran, peynir, çökelek, süt tozu,
tereyağı, krema gibi süt ürünleri elde edilmektedir.
Yoğurt: Sütün 40-45 °C‘de yoğurt mayası (lactobacillus bulgarius,
streptekokus laktis vb.) organizması ile mayalandırılması sonucu elde edilen bir
üründür. Süt, çabuk bozulduğu için saklama süresini biraz daha uzatmak, farklı
bir lezzet elde etmek amacı ile yoğurt yapılır. Süt ile yoğurdun besin değerleri
aynıdır.
Peynir:
Sütün, peynir mayası (rennin) ile pıhtılaştırılarak suyundan ayrılması ve
bunun belirli bir süre olgunlaştırılmasıyla elde edilir. Uygulanan işlemlere göre pek çok
peynir çeşitleri elde edilebilmektedir. Örneğin; peynir yapımında katılaşan pıhtı, pişirme
işlemine tabi tutulursa kaşar peyniri, doğrudan tuzlu salamuraya konursa beyaz peynir elde
edilir.
Lor Peyniri: Peynir altı suyunun ısıtılmasıyla veya yağı alınmış sütün limon
suyu gibi asitle muamele edilmesi sonunda elde edilen tuzsuz peynirdir.
Çökelek: Yağı alınmış yoğurdun tuz katılarak kaynatılmasıyla elde edilen bir
süt ürünüdür.
Süttozu: Sütün sıcak havalı odalarda püskürtülmesi veya kızgın buharla
ısıtılmış silindirlerden geçirilmesi, suyunun uçurulması ile elde edilir.
Tereyağı: Süt, yoğurt ve kremanın çeşitli şekillerde işlenmesiyle elde edilen
yağca zengin bir süt ürünüdür.
Krema: Süt yağının çekilmesi ve işlenmesiyle elde edilir.
Süt ve Türevlerinin Besin Değeri
Sütün ortalama olarak %87.3’ü su, %5’i karbonhidrat, %3.5’i yağ, %3.4’ü protein,
%0.7’si mineral maddelerdir. Sütün bileşimi, hayvanın cinsi, beslenme şekli ve mevsimlere
göre belli bir dereceye kadar farklılıklar gösterebilmektedir.
Süt ve türevleri iyi kaliteli protein içerir. Süt proteinleri kazein, laktoalbumin ve
laktoglobülindir.
Sütün yağı çoğunlukla doymuş yağ asitlerinden oluşmuştur. Sütün yağı A vitamini
yönünden önemlidir. Sütte bulunan karbonhidrat bir disakkarit olan laktozdur (süt şekeri).
Minerallerden kalsiyum ve fosforun en iyi kaynağıdır. Bu gruptaki besinler
tüketilmedikçe kalsiyum gereksiniminin karşılanması zordur.Sütte B vitaminlerinin hepsi az
veya çok bulunur. Bunlar riboflavin için çok iyi bir kaynaktır. Süt ve türevleri C vitamini ve
demir yönünden çok yetersizdirler.
Süt ve Türevlerinin Günlük Alınması Gereken Porsiyon
Miktarları
Süt grubundan yaş gruplarına göre bir günde tüketilmesi önerilen porsiyon
miktarları; 1-3 yaş grubu çocuklarda 4 porsiyon, 4-6 yaş grubu çocuklarda 3-4 porsiyon, 7-9
yaş grubu çocuklarda 3 porsiyon, 10-18 yaş grubu çocuklarda 4 porsiyon, yetişkinlerde 3
porsiyon ve 65 yaş üzeri bireylerde 4 porsiyondur.
Süt ve türevlerinin ortalama porsiyon miktarları
Süt, yoğurt, kefir 1 orta boy su bardağı 200 ml
Ayran 2 orta boy su bardağı 300 ml
Beyaz peynir türleri 2 kibrit kutusu 60 gr
Kaşar peynir türleri 40 gr
Yaş çökelek-Lor
peyniri
150 gr
Kuru Çökelek 50 gr
Yorumlar
Yorum Gönder