Emin Taşkın
Depolarda Kullanılan Araç Gereçler
Terazi, kantar, paslanmaz metal raflar, termometre, nem ölçer, çeşitli boy kutular,
rafların üst bölümlerine ulaşmak için merdiven, buzdolabı, derin dondurucu,kancalı et
arabası, çeşitli buzdolapları ve soğutucular depolarda kullanılan başlıca araç gereçlerdir.
Depolama Kuralları
Doğru ve kurallara uygun bir depolama ile yiyecek maddelerinin hazırlık ve üretim
aşamalarına girmeden önce bozulmasını önleyerek patojen bakterilerin üremesi engellenir.
Planlamada genel olarak ekipmanların kolay temizlenebilir konumda olup olmadığı da
önemlidir. Örneğin; kolay temizlenebilmesi için raflar yerden yükseklik en az 15 cm,
derinlik ise en az 76 cm olacak biçimde yerleştirilmelidir.
Soğuk depolarda et, süt, yoğurt, sebze, meyve, pasta ve yemekler için ayrı depo ya da
raf sistemi bulundurulmalıdır. Sebze deposu rafları, yatay birkaç sıra olabilir, et deposunda
ise kancalı raflar kullanılır. Soğuk depolarda malın taşındığı araçların depoya kolaylıkla
girebilmeleri için kapının eşikle aynı düzeyde olması gerekir.
Besin dışı ürünlere ait depolar: Plastik kaplar ve kâğıt malzemeler için ayrılan alan;
kurumun büyüklüğüne, kullanım miktarına ve dağıtım sıklığına göre ayarlanmalıdır.
Temizlik malzemeleri, kontaminasyonu engellemek için mutfaktan uzak bir alanda
saklanmalıdır.
Kuru erzak depolarında uyulması gereken kurallar şöyledir:
Kiler içinde, ortam derecesi ve nem düzeyini gösteren termometre ve nemölçer
bulundurulmalı ve düzenli olarak kayıtları tutulmalıdır.
Kuru erzak deposu rafları krom çelikten olmalıdır.
Kuru bakliyatların konduğu plastik kapların mümkünse gıda malzemeleri
konulabiliruyarı yazısı bulunmalıdır.
Erzak deposunda malzemeler zemine konulmamalı, altlarında havalandırma
içinplastik paletler olmalıdır.
Malzemeler son kullanma tarihlerine göre sıralanmalı ve “ilk giren ilk çıkar”
ilkesineuyulmalıdır.
Soğuk hava depolarında uyulması gereken kurallar şöyledir:
Soğuk odalar sebze dolabı, et dolabı, hazırlık dolapları olarak ayrılmalıdır
.
Soğuk hava depolarında ısı göstergesi olmalı ve ısı günde en az iki kez kayıt
altınaalınmalıdır.
Soğuk hava depoları içeriden açılabilir olmalı veya içeriden dışarıya
haberverilebilecek alarm sistemi bulunmalıdır.
Soğuk hava depolarına konan malzemeler çiğ ve pişmiş olarak ayrılmalı ve
üstleristreç rulo ile kapatılmalıdır.
Soğuk hava dolap motorları altına ürün konulmamalıdır.
Şok dolaplarında saklanan ürünler zeminle temas etmemeli ve altlarına plastik
paletyerleştirilmelidir. Ürünlerin araları hava sirkülasyonu olacak şekilde açık
olmalıdır.
Kırmızı ve beyaz et ve et ürünleri 0-4 °C, süt ve süt ürünleri 4-6 °C, taze balık
ürünleri0-4 °C, sakatat 0-3 °C, yumurta 8-12 °C, salata ve şarküteri 4 °C,
dondurulmuş ürünleren az -18°C’de saklanmalı; ön hazırlık et dolabı 0 °C,
sebze ve meyve dolabı 10 °Colmalıdır.
Satın alma depoları
Satın alınan ürünlerin etiket bilgisi olmalıdır. Son kullanım tarihi geçmiş
ürünler veyaetiket bilgisi olmayan ürünler satın alınmamalıdır.
Naylon ve plastik ambalajlı ürünlerin ve vakumlanmış ürünlerin paketlerinde
yırtık ve delik olmamalıdır.
Satın alma depoları krom çelik alaşımlı raflardan oluşmalı ve yiyecekler,
içecekler vetemizlik ürünleri ayrı depolarda depolanmalıdır.
Kuru bakliyat ve benzeri yiyecekler depo içinde plastik palet üzerine
konulmalıdır.
İlk gelen malzeme ile son gelen malzeme ayrılmalı, gıdalar tarihlerine göre ve
önceliksıralarına göre kullanıma sunulmalıdır.
Et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri tesise soğutucu özelliği olan araçlarla
gelmelidir.
Dondurulmuş gelen gıdaların, çözülmüş olanları alınmamalı ve tekrar
dondurulmamalıdır.
Talep İşlemleri
Depolanmayla yakından ilgili bir diğer konuda yiyecek ve içeceklerin depodan
çıkışının titiz biçimde yapılmasıdır.
Malzemenin işletmeye eksiksiz ve sağlam girmesi
kadar,departmanlara istenen miktarda dağıtımı da önem taşır.Bu nedenle malzeme talep
edecek bölümlerin isteklerini talep fişi doldurarak depo sorumlusuna vermeleri gerekir.
Yorumlar
Yorum Gönder