SOĞUK ÇORBALAR
SOĞUK ÇORBALAR
Soğuk Çorbaların Özellikleri
Çorbalar kış mevsiminde ısınmak için içilir. Yaz mevsiminde ise sıcak çorba daha fazla terlemeye neden olmaktadır. Yazın sıcak günlerinde ve özellikle sıcak yörelerde hem serinlemek hem de karın doyurmak için soğuk çorba içilir. Mevsimlere göre yeme içme alışkanlıklarını değiştiren, sağlıklı beslenmeye gereği kadar önem veren atalarımız, sıcak havaların gelmesiyle beraber soğuk çorba içmeye başlamışlardır.
Soğuk çorbalar sıcak yaz
günlerinde hem serinlemek hem de karın doyurmak için içilir.
Anadolu'nun yaz Ramazanları için çözümü soğuk çorbalar olmuştur. Soğuk çorbalar bizim kültürümüzde katık dediğimiz ayranlı çorbalar ve meyveli çorbalar olmak üzere ikiye
ayrılır. Örneğin Seferihisar'da mürdüm eriğiyle yapılan bir soğuk çorba vardır ve çok lezzetlidir. Bulgurla, mısırla, lahanayla, süt ile soğuk çorbalar yapılır. Nivik ya da livik denilen bir çorba çeşidi vardır, Yılanyastığından yapılır. Bu bitki ile yapılan çorba, eğer demir kaşıkla yerseniz sizi boğabilir.
Demirle oksitleniyor ve bitki dikenleşir, tahta kaşıkla
yendiği zaman problem çıkmaz.
Anadolu’da Yoğurtlu çorbalar; Cıncık çorba (Kesme hamurla), İbik çorba (Kesmehamur ve üzerine mercimek), Bütün çorba (Yarma, kuru fasulye, nohut), Aşotu çorbası.ayran çorbası, Siirt’in mihir çorbası vb. Bizim yoğurtlu salatalıklı cacığımız, batı ülkelerinde soğuk çorba olarak bilinir... Onun dışında şerbetler, sıcak Ramazanlarda harareti almak için ideal.
Karsambaç ya da karlama denilen tatlılar var. Bugünkü sorbe denebilir bunlara. Zaten bizim Batı'da hayran olduğumuz birçok şeyin temelini Anadolu yıllar önce doğal olarak yapmış.
Kısa zamanda yapılan soğuk çorbalar, pişmiş besinlerden hazırlandığı gibi genellikle çiğ besinlerle hazırlanır. Sarımsaklı yoğurtla yapılıp içine salatalık konulan soğuk çorba
niteliğindeki cacığın da yaz günlerinde bedeni serinlettiği ruhumuzu rahatlattığı bir gerçektir.
Diğer uluslarda ve kültürlerde uluslar arası tanınmış soğuk çorbalar vardır. İspanyanın
güney bölgesini oluşturan Andalucia (Endülüs), uzun yıllar Arap işgalinde kalmasından dolayı, İspanyol mutfağına özgün lezzetler kazandırmıştır. Dünyanın en güzel sıcak hava yiyeceği Gazpacho’ (gaspaço)dur. Gazpacho’nun sıcak Arap ülkelerinden İspanyol kültürüne yerleştiği bilinmektedir.
Salatanın besin değeri ile susuzluk gideren soğuk içeceklerin kalitesini birleştiren bu soğuk çorba serinletici ve rahatlatıcıdır ve kalori değeri de düşüktür. Bir kap Gazpacho’ da 3
gram yağ ve 61 kalori vardır. Dolayısıyla bu değerlerle 2 belki 3 kâse bile rahatlıkla içebilir.
Soğuk Çorba Hazırlamada Kullanılan Araçlar ve Gereçler
Kısa zamanda yapılan soğuk çorbalar, çiğ veya pişmiş soğuk besinlerle hazırlandığı için pişirme araçları genellikle kullanılmaz. Kullanılmışsa bile soğutularak servis edilir. Çiğ verilen yiyeceklerin içilebilecek kıvama gelmesi için ezilmesi, süzülmesi, rendelenmesi ve çorbaya öz sularını bırakmaları gerekir. O halde blender, havan, rende, gibi araçlara ve bir soğutucuya ihtiyacımız olur.
Çorbaların tariflerinin içinde hangi araç, gereçlere ihtiyaç olduğu da rahatlıkla
görülmektedir.
Soğuk Çorba Hazırlamada Dikkat Edilecek Noktalar
Kısa sürede hazırlanıp taze olarak servis edilmeli,
İyice soğutulmuş ve dinlenmiş olmaları gerekir, böylece malzemeler karışarak güzel bir tatve aroma meydana gelir,
Mutlaka aslına uygun hazırlanmaları ve uygun garnitür ve kaplarıyla servis edilmeleri gerekir.
Soğuk Çorba Çeşitleri
Gold Consommé
( Soğuk Consommé çorbası)(Consommé Froid)
Domatesli Berrak Soğuk Consommé
Gaz Paço (İspanyol Çorbası )
Meyveli Gazpaço
Vişisuaz (Vichyssoise) (İspanyol Çorbası)
Körili Salatalık Çorbası
Soğuk Vişne Çorbası
Karidesli Soğuk Domates Çorbası
Semizotu ve Portakal Çorbası
Avakodo çorbası
Cıncık çorba (Kesme hamurla),
İbik çorba (Kesme hamur ve üzerine mercimek),
Bütün çorba (Yarma, kuru fasulye, nohut),
Aşotu çorbası, ayran çorbası,
Siirt’in mihir çorbası
Soğuk Çorbaların Garnitürleri ve Servis Şekilleri
Mutlaka soğuk olarak servis edilmeleri gerekir.
Bu nedenle sıcak yaz aylarında servis edilmeleri doğru olur,
Genellikle belli bir ülkeye, yöreye ve kültüre has çorbalar oldukları için aslına uygun hazırlanmalı ve sunulmalıdır.
Aslına uygun servis kabı ve garnitürü ile verilmeleri gereklidir.
Yorumlar
Yorum Gönder