İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MUTFAK PERSONELİ TALİMATI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MUTFAK PERSONELİ TALİMATI




15• Üretim alanında atık ve yabancı madde (aşırı birikmiş çöp ,personele ait kişisel eşyalar, kullanım dışı olmuş malzemeler) bulunmaması • Bulaşık makinelerinin temiz ve çalışır durumda olması • Kesim tezgahlarının yıpranmamış (yıpranan kesim tezgahları bakteri tutmaması için traşlattırılır) olması • Mutfakta tahta malzeme bulunmaması 

16. Yiyeceklerin taşınması esnasında kullanılan taşıtlar ve kaplarla ile ilgili olarak; • Temizlenebilecek ve dezenfekte edilebilecek özellikte olması • Yiyeceklere zararlı maddelerin bulaşmasını önlemek için temiz ve iyi durumda tutulması 

17. Sıvı, tane veya toz halindeki yiyeceklerin toplu halde taşınması için ayrılmış taşıtlar ve kaplar ile ilgili olarak; • Kullanılan taşıtlar ve kapların yalnızca yiyecek için ayrılması, zararlı maddelerin bulaşma tehlikesi olan yerlerde bu kapların açıkça işaretlenmesi • Zararlı maddelerin bulaşmasına yol açma ihtimali nedeniyle taşıtların veya kapların yiyecek dışında bir şey için kullanılmaması

 18. Personel hijyeni-sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak • Göreve göre tek tip personel kıyafeti giyilmesi • Kıyafetlerin daima temiz ve düzgün görünümde olması • Kirli personel kıyafetlerinin mutfak ve depo alanları dışında kapalı şekilde muhafaza edilmesi • Tırnakların kısa, temiz ve ojesiz olması, her yıkamada fırçalanması


 • Üniformaların temiz ve düzenli (ceplerinde kalem defter çakmak vs olmaması) • Ayakkabılar ve terliklerin yıpranmamış temiz olması • Personelin görünümünün hijyen kurallarına uygun (el, tırnak temizliği,saç tıraşı uygun ve temiz) olması • Personel sağlık muayeneleri ve kontrollerinin düzgün olarak yaptırılması • Soyunma odalarının temiz ve düzenli olması • Personel tuvaletlerinin temiz ve kokusuz, sifonlarının çalışıyor olması, yer ve duvar temizliğine özen gösterilmesi 

• Kirli kıyafetler ve eşyaların kontrollu bir yerde bulundurulması • Solunum yolu enfeksiyonu olan, burnu akan, gözleri yaşaran, sürekli öksüren, hapşıran, ellerinde, kollarında yara olan, karın ağrısı, ateş, bulantı, istifra, ishal gibi şikayetleri olan personelin vakit geçirmeden Sağlık Servisine başvurmasının sağlanması • Mutfak alanına girmeleri gereken diğer kişilerin yiyecekleri ellemesi, onlara doğru hapşırması, sümkürmesi, öksürmesi ya da hazırlanmış açıktaki gıda maddelerinin üstünde veya hazırlandıkları yerlerde yemek yemelerinin önlenmesi


 • Mutfakta çalışan personelin ya da gıda maddesi hazırlayan herhangi bir kişinin (arkadaş, akraba gibi) yiyeceklerle geçen bir hastalığı olduğunu ya da böyle bir olasılığın varlığının farkında olduğu durumlarda bu kişilerin yiyecek hazırlamamalarının, tezgahları ellememelerinin /dokunmamalarının / temas etmemelerinin sağlaması

 • Yemek hizmeti veren şirketin, çalışanlarında deride iltihaplı (enfekte olmuş) bir yaranın ya dakulak, burun veya gözlerinde herhangi bir akıntının olduğunu bilmesi veya bundan kuşkulanması durumunda, mutfak çalışanının gıda maddelerinin kontamine olmasını önlemek için olası tüm önlemleri aldığından emin olması (Örneğin, derideki açık iltihaplı bir yaranın Sağlık Servisince görülerek gerekli müdahalenin yapıldığından, sargı beziyle ve su geçirmez bandajla kapandığından ve düzenli pansuman ve kontrollerini yaptırdığından ya da nezleli birinin muayene olup burun akıntısını önleyiciilaç almaya başladığından emin olması gibi) 

• İstifra eden, ishali, mide bulantısı, karın ağrısı olan ya da ateşle birlikte boğaz ağrısı olan ya dayiyeceklerle geçen herhangi bir hastalığı olma ihtimalinden dolayı yemek hazırlama işleri dışında bırakılmış mutfak çalışanının, Sağlık Servisi ya da tam teşekküllü bir bir sağlık merkezi referansıyla bu hastalığının geçtiği doğrulanmadıkça, yiyecek hazırlama işine geri döndürülmemesi 

• Mutfak çalışanlarının hijyeni için lavaboların yanlarında sabun ve diğer temizlik maddelerinin ve personelin ellerini bir kez kurulayıp atabilecekleri bez veya kağıt havlu bulundurulması, uygunsa kağıt havluların atılabileceği bir çöp kutusu sağlanması ve lavaboların el, kol ve yüz yıkamanın dışındabaşka maksatlarla kullanılmaması • Mutfak çalışanlarının kendilerini ilgilendiren sağlık ve hijyen kuralları hakkında Gıda Mühendisi tarafından bilgilendirilmesinin sağlanması

Yorumlar

Popüler Yayınlar