Emin Taşkın
Buzdolapları
İşletme mutfaklarında kullanılan buzdolapları, depo tipi buzdolapları, tezgâh tipi
buzdolapları, sandık tipi buzdolapları ve buz makineleri olarak sınıflandırılmaktadır.
Depo tipi buzdolabı (kasap dolabı)
Mutfakta çalışma alanına yakın bir yerde konumlandırılan depo tipi buzdolabı,
mutfakta ihtiyaç duyulan yiyeceklerin kısa süreli depolandığı dolaptır. Sebzeler için ayrı,
etler için ayrı, balıklar için ayrı dolap kullanılmalıdır. Genellikle hazırlama aşaması
tamamlanmış, üretime hazır yiyecekler için kullanılan dolaplardır.
Tezgâh tipi buzdolabı
Tezgâh tipi buzdolaplarının mutfaktaki genel kullanım alanları pastahane ve soğuk
mutfaklardır. Üst tarafları tezgâh olarak kullanıldığından bu bölümler için kullanışlıdır.
Sandık tipi derin dondurucu
Küçük ölçekli işletmeler için kullanışlı bir ekipmandır. Yiyeceklerin uzun süre
dondurularak muhafazasını sağlayan bu derin dondurucular, yiyeceklerin haftalarca veya
aylarca saklanabildiği depolama şeklidir. Her yiyecek çeşidi için farklı derin dondurucu
kullanılmalıdır. Bu tip dondurucular -18°C ile - 25°C arasında çalışır.
Buz makinesi
Mutfağın soğuk ve pastane bölümleri için oldukça önemli olan buz makinaları, küp ve
kar buz üretiminde ihtiyaç duyulan makinalardandır. Özellikle yaz aylarında ihtiyaç duyulan
buz makinelerinin, işletmenin özelliklerine göre yeterli sayıda ve büyüklükte olması
önemlidir.
Temizlik Malzemeleri Deposu ve Diğer Depolar
Temizlik malzemelerinin, tehlikeli maddelerin veya kimyasalların, gıda ürünlerine
bulaşmasını önlemek ve daha iyi bir kontrol sağlayabilmek amacıyla ayrı bir depoda
muhafaza edilmeleri gerekmektedir. Temizlik malzemeleri deposu, bulaşık yıkama işlemleri
ve mutfak temizliği için gerekli olan kimyasalların yanı sıra, personelin kişisel hijyenlerini
sağlamalarına yönelik kimyasalların saklandığı depo şeklinde tanımlanabilmektedir.
Bu
depolarda yemek üretiminde işgörenler tarafından kullanılan tek kullanımlık plastik
eldivenler, kağıt havlular, el yıkama lavabolarında kullanılan sıvı sabunlar, dezenfektanlar ve
temizlik için kullanılan diğer leke çıkarıcılar, yağ çözücüler vb. depolanmaktadır.
Genellikle temizlik malzemeleri deposundan sorumlu kişi steward şefidir. Bu türden
depolarda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi, iyi bir havalandırma
sistemlerine sahip olmalarıdır. Diğer yandan, birbiri ile tepkimeye girince insan sağlığına
zarar verecek kimyasal maddelerinin, aynı raflarda depolanmamasına özen gösterilmesi de
önemli bir konu olmaktadır.
Mutfakta kullanılan bazı plastik, metal araç gereçler (bıçaklar, doğrama tahtaları,
küvetler, saklama kapları, kepçe ve kevgirler vb.), yemeklerin sunumunda kullanılan çeşitli
porselen ve cam kaplar\aynalar\seramikler ve servis takımları (servis tabakları, çorba
kaseleri, tatlı tabakları, çatal, bıçak ve kaşıklar vb.) gibi yeni yedek malzemelerin muhafaza
edildiği depolar bulunmaktadır. Aynı şekilde, yemeklerin üretiminde, sunumunda veya
servisinde kullanılan eski malzemelerin muhafaza edildiği depolara da gerek duyulmaktadır.
Menüde yer alan yemeklerin üretim şekillerinde ya da servisinde meydana gelen
değişiklikler sonucunda kullanım dışında kalan malzemeler bulunmaktadır. Hala kullanıma
uygun olan sağlam malzemeler, mutfaklarda gereksiz yere alan işgal etmekte, kimi zamanda
kırılarak zayi olmaktadır. Bu türden sağlam araç gereçlerin ileride kullanılabilme
ihtimallerine karşılık depolanması gerekmektedir.
Ana temizlik malzemesi deposunun dışında, ana mutfak alanlarında günlük kullanım
için yedek temizlik deposunun planlanması, kimyasal maddelerin yiyeceklerden uzak
tutulmasını sağlayacaktır. Yedek kimyasal ve temizlik malzemelerinin bulundurulması
özellikle akşam ve gece vardiyasında çalışan işgörenlerin çalışmalarında kolaylık
sağlayacaktır. Bu depolarda bulunan malzemelerin kontrolü, mutfak temizliğinden sorumlu
stewardlar tarafından yapılması uygun olmaktadır.
Depo ve dolapların düzeni ve temizliği için şunlara dikkat edilmelidir:
Ürünlerin depolama sıcaklığının uygun olması
Depoların temiz ve düzenli tutulması
Ürünler üzerinde son kullanma tarihi etiketleri olmasına, TSE vb. izinlerinin
olmasına dikkat edilmesi
Son kullanma tarihi geçmiş ürün olmamasına dikkat edilmesi
Depoda çürük, kötü ambalajlı, paslı, üzeri açık vs. ürün olmaması
Depoda yabancı madde bulunmaması (personel üniforma ,tahta malzeme,
temizlik malzemesi vb.)
Depoda tahta kasalarla malzeme saklanmaması
Yorumlar
Yorum Gönder