MUTFAK VE MUTFAK ÇEŞİTLERİ
MUTFAK VE MUTFAK ÇEŞİTLERİ
Mutfak, bir yiyecek - içecek işletmesinin yiyecek, içecek ve servis olanaklarını sağlayan üretim departmanıdır. Tüketicilerle olan temas ölçütü nedeniyle “ön plandaki” departman olarak sınıflandırılır.
Örneğin, konaklama işletmelerinde yiyecek-içecek hizmetleri oda gelirlerinden sonra en fazla gelir getiren merkezdir.
(% 25-50).Otellerde yiyecek ve içecek satış geliri, oda satış gelirlerine eşit, hatta daha fazla olup toplam gelirin %50’ sine yakın bir miktarı teşkil etmektedir.
Yiyecek-içecek hizmetlerinin çok güçlü, çeşitli, aşırı derece sorumluluk yükleyen işler olduğu kabul edilirse de, bütün bu kompleks işlerin yiyecek-içecek bölümünün iyi bir organizasyonuyla basitleşeceği ve iyi planlanmış bir mutfak sayesinde rahatlıkla yürütülebileceği açıktır
Mutfak, bir yiyecek - içecek işletmesinin yiyecek, içecek ve servis olanaklarını sağlayan üretim departmanıdır. Tüketicilerle olan temas ölçütü nedeniyle “ön plandaki” departman olarak sınıflandırılır.
Örneğin, konaklama işletmelerinde yiyecek-içecek hizmetleri oda gelirlerinden sonra en fazla gelir getiren merkezdir.
(% 25-50).Otellerde yiyecek ve içecek satış geliri, oda satış gelirlerine eşit, hatta daha fazla olup toplam gelirin %50’ sine yakın bir miktarı teşkil etmektedir.
Yiyecek-içecek hizmetlerinin çok güçlü, çeşitli, aşırı derece sorumluluk yükleyen işler olduğu kabul edilirse de, bütün bu kompleks işlerin yiyecek-içecek bölümünün iyi bir organizasyonuyla basitleşeceği ve iyi planlanmış bir mutfak sayesinde rahatlıkla yürütülebileceği açıktır
Mutfağın Tanımı
Mutfak; her türlü yiyeceğin hazırlandığı, pişirildiği, servise çıkarılmadan önce
bekletildiği, kullanılan araçların temizliğinin yapıldığı ve depolandığı kısımdır. Yemek,
bireyin en temel gereksinimi olduğu kadar; toplumsal kimliğini oluşturucu öğelerinden
birdir. Bu nedenle yemeğin toplumsal süreçlerle değişim ve gelişimi bir gelenek
oluştururken, onu aynı zamanda sanat katına da yükseltmiştir. Yemek sanatı, binlerce yıldır
değişik amaçlarla ve farklı açılardan değerlendirilmiştir. Bu çabalar günümüzde de
sürmektedir. Yemeğin, yeryüzü kültürünün vazgeçilmez bir halkası olduğu yadsınamaz bir
gerçektir.Mutfak yiyecek içecek işletmelerinin kalbidir. Bu nedenle, üretim merkezinin
işletme içindeki fiziksel konumu ve ünitelerinin doğru planlanması son derece önemlidir.
Yorumlar
Yorum Gönder