MUTFAK VE YEMEKHANE KULLANIMI
Uygulama:
- Muntazam ve sükûnetle yemek yenmesini sağlamak için yemekhanelerde kimin nerede yiyeceğini gösterir tertip ve düzeni sağlayınız.
- İş icabı yemeği yerken ve geç yiyecekler için ayrı yerler tahsis ediniz.
- Yemek tezgâhlarını daima temiz ve düzenli bulundurunuz.
- Yemek servis malzemelerini sağlık şartlarına uygun olarak temiz ve düzenli bulundurunuz. Tabak, kepçe, karavana, çatal ve kaşıkları yıkarken suyun kaynamış olmasına dikkat ediniz.
- Mutfak ve yemekhane mahallerinde yapılan her iş için en önemli kural temizliktir.
- Yerleri mümkün olduğu kadar kuru ve temiz tutunuz. Yemek dökülürse hemen temizleyiniz. Aksi halde kayma tehlikesinden sorumlusunuz.
- Kırık tabak, çanak daima nedenini oluşturmuştur. Bu nedenle kırıkları hemen temizleyip çöp kutularına atınız.
- İş görürken sıkı bağlanmış alçak topuklu ayakkabılar giyiniz. Yüksek topuklu ayakkabı tehlikeli olduğundan giymeyiniz.
- Sıcak yemek taşırken çevrenizde çalışan arkadaşlarınızı sesli olarak ikaz ediniz.
- Yemekhanenin günlük artıklarını çöp arabaları veya kovalarına koyunuz ve yemekhanede birikmelerine meydan vermeyiniz. Su soğutucularını daima dolu çalıştırınız. İçme suyunu yemekhaneye kapalı ve temiz kaplarla getiriniz.
- Her vardiya yemek servisinden sonra yemekhaneyi ve servis masalarını deterjanlı, ılık bol suyla yıkayınız ve kurulayınız.
- Yemek dağıtımının sonunda tezgâhın ısısını veren vanaları kapayınız, boşa yanmalarına mani olunuz.
- Lavabo, duş ve tuvaletlerin daima temiz ve çalışır vaziyette olmasını sağlayınız, yemekhane, mutfak lavabolarının çalışır vaziyette olmasını sağlayınız. Yemekhane, mutfak içi ve çevresini daima temiz bulundurunuz.
- Yemekhane ve mutfak mahallerini daimi havalandırınız.
- Size verilmiş kullanışı öğretilmemiş alet ve araçlarla çalışmayınız.
- Makine ve cihazlardaki arızaları derhal yetkili amirlerinize bildiriniz. Kesinlikle kendiniz tamir etmeyiniz.
- Elektrikli araçları temizlemeden önce fişi mutlaka prizden çekiniz.
- Etraftaki ağzı açık konserve kutusu ve benzeri kapları derhal hurdaya atınız. Ayrıca günlük çöp ve yemek artıklarını günü gününe çöp kutularına mutlaka atınız.
- Mutfak malzemelerini usulüne uygun temizleyiniz ve yerine koyunuz.
- Kazanları daima kalaylı bulundurunuz.
- Haşerelerin kapların içine girmemesine mutlak suretle dikkat ediniz.
- Haşereye karşı sık sık ilaçla mücadele ediniz. Ancak, bu tür ilaçların zehirli olup personele zarar vereceğini unutmayınız.
- Mutfak ve yemekhanelerinde çalışan personelden rahatsız olanlar derhal işyeri hekimine başvurarak çalışıp çalışamayacaklarını öğrendikten sonra normal mesailerine devam edebilirler. Aksi halde çalışmaları insan sağlığı açısından tehlikeli olacaktır.(bulaşıcı hastalıkların yayılması)
- Yemekhane ve mutfak mahalli personelinin çalışanların sağlıkları ile alakasını kesinlikle hatırdan çıkarmayınız. Aşağıdaki hususları mutlaka yerine getiriniz:
- El bütün vücut temizliğine dikkat ediniz.
- Yemekleri titizlikle, sağlık şartlarına uygun şekilde hazırlayınız.
- Uygun ve eşit olarak dağıtınız.
- Verilen bütün koruyucu maddelerinizi mutlaka kullanınız.
- Elektrikle çalışan makinelerde herhangi bir kaçak mevcutsa cihazın enerjisini keserek derhal yetkili amirinize haber veriniz.
- Elektrikli aletleri topraklamasız kullanmayınız.
Yorumlar
Yorum Gönder