YÖRESEL KURU BAKLAGİL ÇORBALARI

YÖRESEL KURU BAKLAGİL ÇORBALARI

Türk Mutfağında Kuru Baklagil Çorbalarının Yeri ve Önemi

Türk mutfağında hazırlanmakta olan çorbaların bir bölümü çok eskilere dayanan bir tarihe sahiptir. Örneğin mercimek Orta Asya’dan beri bizim mutfağımızda yerini almış temel bir besin maddesidir. O nedenle belki bütün çorbalar arasında tarihi en gerilere giden çorbanın mercimek çorbası olduğu söylenebilir. Nohut içinde aynı şeyler söylenmese bile nohut çorbası da bir bakliyat çorbası olarak mercimek ile birlikte belli bir temel benzerliği paylaşmaktadır. Kuru baklagillerle hazırlanan çorbaların besin değeri, diğer çorba türlerinde olduğu gibi oldukça yüksektir. Kuru baklagillerle tahılların birlikte kullanılarak vücuda alınmaları protein açısından besin değerini çok yükseltmekte olduğu bilinen bir gerçektir. Kuru baklagillerle hazırlanan çorbalarda sadece tahıllar değil, et suyu, soğan, sarımsak gibi besinlerin kullanılması yine bu çorbaların besin değerlerinin artmasını sağlayan besinlerdir. Kısacası kuru baklagillerle hazırlanan çorbalar Türk mutfağında oldukça önemli bir yer tutmasının yanı sıra, besin değeri açısından da oldukça önemlidir. 

Yöresel Kuru Baklagil Çorbalarına Örnekler

 Yeşil Mercimek Çorbası

Ezme yeşil mercimek çorbası

Ezo Gelin Çorbası

Maş Çorbası

Bacaklı çorba (Sivas)

  Börek çorbası (Adana)

  Çatal çorba (Amasya)

  Döğmeli alaca çorbası (Gaziantep)

  Ekşili çorba (Osmaniye)


  Ekşili mahlıta (Kilis) 

 Hamur çorbası (Balikesir) 

 çorba (Ankara)

  Kikirdekli Mırmirik çorbası (Adana)

Yorumlar

Popüler Yayınlar