YÖRESEL KURU BAKLAGİL ÇORBALARI
YÖRESEL KURU BAKLAGİL ÇORBALARI
Türk Mutfağında Kuru Baklagil Çorbalarının Yeri ve Önemi
Türk mutfağında hazırlanmakta olan çorbaların bir bölümü çok eskilere dayanan bir
tarihe sahiptir. Örneğin mercimek Orta Asya’dan beri bizim mutfağımızda yerini almış temel
bir besin maddesidir. O nedenle belki bütün çorbalar arasında tarihi en gerilere giden
çorbanın mercimek çorbası olduğu söylenebilir. Nohut içinde aynı şeyler söylenmese bile
nohut çorbası da bir bakliyat çorbası olarak mercimek ile birlikte belli bir temel benzerliği
paylaşmaktadır.
Kuru baklagillerle hazırlanan çorbaların besin değeri, diğer çorba türlerinde olduğu
gibi oldukça yüksektir. Kuru baklagillerle tahılların birlikte kullanılarak vücuda alınmaları
protein açısından besin değerini çok yükseltmekte olduğu bilinen bir gerçektir. Kuru
baklagillerle hazırlanan çorbalarda sadece tahıllar değil, et suyu, soğan, sarımsak gibi
besinlerin kullanılması yine bu çorbaların besin değerlerinin artmasını sağlayan besinlerdir.
Kısacası kuru baklagillerle hazırlanan çorbalar Türk mutfağında oldukça önemli bir yer
tutmasının yanı sıra, besin değeri açısından da oldukça önemlidir.
Yöresel Kuru Baklagil Çorbalarına Örnekler
Yeşil Mercimek Çorbası
Ezme yeşil mercimek çorbası
Ezo Gelin Çorbası
Maş Çorbası
Bacaklı çorba (Sivas)
Börek çorbası (Adana)
Çatal çorba (Amasya)
Döğmeli alaca çorbası (Gaziantep)
Ekşili çorba (Osmaniye)
Ekşili mahlıta (Kilis)
Hamur çorbası (Balikesir)
çorba (Ankara)
Kikirdekli Mırmirik çorbası (Adana)
Yorumlar
Yorum Gönder