YAĞLAR VE ŞEKERLER
YAĞLAR VE ŞEKERLER
Yağ İçeren Kaynakların Tanımı
İnsan beslenmesi için gerekli olan yağların vücut çalışmasında birçok görevi vardır. Bu gruptaki besinlerin enerji değerleri çok yüksektir. Elde edildiği yere göre yağlar ,bitkisel ve hayvansal yağlar olarak gruplandırılabilir.
Bitkisel kaynaklı yağlar: Zeytin, mısır, ay çiçek, soya, fındık, pamuk çiğidi vb. bitkilerden özel yöntemlerle elde edilir. Fındık, ceviz, fıstık, badem, susam, gibi yağlı tohum ve kuru yemişlerde de yüksek oranda yağ bulunur.
Hayvansal kaynaklı yağlar:
Hayvansal dokulardan (iç yağ, kuyruk yağı ), sütten (tereyağı) elde edilir. Bunun yanı sıra hayvansal kaynaklı besinlerin içeriğinde de (süt ve ürünleri, et, yumurta vb.) yağ bulunur. Bitkisel yağlarda doymuş yağ asitleri oranı düşük, doymamış yağ asitleri oranı yüksektir. Hayvansal yağlarda ise doymuş yağ asitleri oranı yüksek, doymamış yağ asitleri oranı düşüktür. Bu nedenle bitkisel yağlar oda ısısında sıvı, hayvansal yağlar ise oda ısısında katıdır.
Şeker İçeren Kaynakların Tanımı Şeker, bal, pekmez, tahin helvası, pasta çikolata gibi tatlılar bu gruba girer. Bu gruptaki besinlerin enerji değerleri yüksektir
Yağların Önemi Besin hazırlamada yağlar; salatalar, kızartmalar, ana yemekler, pasta, bisküvi, börekler ve tatlılarda lezzet verici olarak renk, görünüm, yumuşaklık, gevreklik sağlamak gibi amaçlarla sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda sabun ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır. Yağlar ambalajlarında serin bir ortamda saklanmalıdır. Uygun koşullarda saklanmadığında yağlarda acılaşma meydana gelir.
Yağların besin değerini yitirmemesi ve sağlık bozucu olmaması için yemeklerde yakılmadan kullanılmalıdır.
Şekerlerin Önemi
Ülkemizde şeker, şeker pancarından elde edilir. Şekerler hamur işleri ve tatlılarda,
reçel ve marmelatlarda şekerleme çeşitleri ile içeceklerde kullanılmaktadır. Aynı zamanda
karamelize edilerek bazı tatlıların (krem karamel) yapımında kullanılır. Karamelizasyon
şekerin kuru olarak veya çok yoğun çözeltide ısıtılması ve renginin kahverengiye
dönüştürülmesidir.
. Yağların Gruplandırılması
Tereyağı: Pratikte yoğurdun biriktirilerek yayıklarda çalkalanması ve yağın
yoğurttan ayrılması esasına dayanır. Gıda endüstrisinde ise süt yağının
santrifüjle ayrılması ile elde edilir.
Sade yağ: Tereyağının eritilmesi su ve yoğurdundan ayrılması ile elde edilen
sade yağ yemeklik olarak kullanılır.
İç yağı ve kuyruk yağı: Hayvanın iç yağları ve kuyruk yağları eritilip
süzülmesi ve tuzlanması ile elde edilir.
Bitkisel sıvı yağlar: Bitkilerin tohum ve meyvelerinden özel yöntemlerle elde
edilir.
Margarin: Bitkisel yağların özel yöntemlerle hidrojenle doyurulup
sertleştirilmesi ile elde edilir.
Bitkisel ve hayvansal yağların yanı sıra margarinler de günlük hayatımızda sıkça
kullanılmaktadır. Margarinlere renk, koku, lezzet verici ve bozulmayı geciktirici katkı
maddeleri yanında, vitaminler de eklenerek besin değeri artırılmaktadır.
Şekerin Gruplandırılması
Şeker: Şeker pancarı ile şeker kamışından elde edilir.
Bal:Früktoz, glikoz ve suyun bileşiğidir. Sindirim gerektirmez ve kolayca kana
geçer.
Pekmez: Meyvelerin (üzüm, dut, pancar vb. sularının ) kaynatılarak
yoğunlaştırılması ile elde edilir.
Diğer şekerler: Sakkarin, siklamat, aspartam vb. yapay şekerlerdir. Enerji
değerleri olmadığı için yalnız tat sağlamak amacı ile şeker hastalarında, diyet
yapanlarda ve diyet tatlıların hazırlanmasında kullanılır. Ancak fazla
alındığında kanserojen etkileri olduğu ileri sürülmektedir.
Yağların Besin Değeri
Yağlar en yüksek enerji kaynağıdır. 1 gram yağ 9 kalori enerji verir. Vücuda
ihtiyaçtan fazla alınan yağ, organların etrafında ve deri altında depo edilir. A ve D
vitaminleri tereyağında doğal olarak bulunurken margarinlere sonradan eklenmektedir.
Şekerlerin Besin Değeri
%99.9 sakkaroz içeren sofra şekerinin başka besin değeri yoktur. Şekerler vücuda
enerji sağlayan kaynaklardır.
Bal, ortalama olarak %17.2 su, %41 glikoz, %41 früktozdan oluşur. Çok az
miktarlarda protein(%0.3), minareller(%0.2), B grubu vitaminlerinden bazıları, renk ve
lezzet vericiler içerir.
Ortalama olarak sıvı pekmezin %36.5 su, %3.5 kül ve kalanı karbonhidrattır.
Pekmezdeki karbonhidratlar genellikle glikoz ve früktozdur. Pekmez demir, potasyum ve
kalsiyum bakımından da zengindir ve az miktarda karotenoidler, flavanoidler ve B grubu
vitaminleri de içerir.
. Günlük Alınması Gereken Yağ Miktarı
Bu gruptaki besinlerden günlük alınacak miktarlar enerji gereksinimlerine göre
değişiklik gösterir. Enerji ihtiyacı arttıkça diyetteki yağ miktarı arttırılır. İhtiyaç azaldıkça
tersi yapılır.
Yağ ihtiyacı karşılanırken bitkisel sıvı yağlar, diğer yağlardan üstün tutulmalıdır.
Enerji ihtiyacı karbonhidrat, yağ ve proteinlerden dengeli olarak karşılanmalıdır. Vücut
ağırlığı fazla olanlar diyetinde yağ miktarını azaltmalıdırlar. Yemeklere gereğinden fazla yağ
konulmamalı ve mümkün olduğunca yağda kızartmalardan kaçınılmalıdır.
Genellikle
besinlerin bileşimindeki görünmez yağlardan faydalanmalıdır. Günlük 30-50 g yağ, yetişkin
birey için yeterlidir. Alınacak bu miktarın 1/3’ü doymuş yağ asitlerinden zengin yağlardan
(tereyağ, margarin gibi), 1/3’ü tekli doymamış yağ asitlerinden zengin yağlardan(zeytinyağı,
fındık yağı gibi), 1/3’ü çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin (mısır, ayçiçeği, soya vb.)
yağlardan karşılanması önerilmektedir.
Günlük Alınması Gereken Şekerin Porsiyon Miktarı
Bu gruptan alınacak olan besinlerin enerji değeri çok yüksek olduğundan günlük
alınması gereken porsiyon miktarı enerji gereksinmesine göre değişiklik göstermektedir.
Enerji ihtiyacı arttıkça diyetteki şeker ve tatlıların miktarları arttırılır, enerji ihtiyacı
azaldıkça şeker ve tatlılar kısıtlanır.
Yorumlar
Yorum Gönder