HACCP Sisteminde Hazırlı Aşaması
HACCP Sisteminde Hazırlı Aşaması
Et hazırlık (Kasaphane)
Yemeklerin hazırlanmasında kullanılan etlerin parçalandığı, doğrandığı ve pişirmeye
hazır hale getirildiği bölümdür. Özellikle sıcak mutfak ile yoğun iş akışı dolayısıyla ana
mutfak içerisinde sıcak bölümüne yakın olacak şekilde konumlandırılması gerekmektedir.
Bu bölüme ait etlerin muhafaza edildiği soğuk dolapların ısı dereceleri +0 ila +3 derece
arasında olmaktadır. Çünkü bu ısıda mikropların toksin (zehir) üretme faaliyetleri
durdurulmakta veya çok yavaşlatılmaktadır.
Balık Hazırlık
Tüm su ürünlerinin hazırlığının yapıldığı bölüm olup; bu bölümün soğuk dolaplarla
bağlantılı olması ve soğutmasının iyi olması gerekmektedir.
Soğuk Hazırlık
Soğuk hazırlık alanı salataların, mezelerin, aperatiflerin, sandviçlerin ve
kahvaltılıkların hazırlandığı alandır. Çalışma tezgâhları, çift bölmeli lavabolar ve
buzdolapları ,soğuk hazırlık bölümünün demirbaşlarıdır. Dilimleme makineleri de bu alanda
yer alır. Bu kısımda çoğunlukla, titizlik isteyen dekoratif işler yapılmaktadır. Çalışma
alanların yetersiz olması durumunda, sıcak mutfaktaki pişirme alanlarının ortak
kullanılabilmesi amacıyla, birbirine yakın planlanması düşünülebilmektedir. Aynı şekilde
sebze hazırlık bölümü ile yoğun iş akışından birbirleri ile yakın düşünülmesi gerekmektedir.
Sebze Hazırlık
Sebzelerin yıkanıp ayıklandığı ve doğrama işlemlerinin gerçekleştirildiği bölümdür.
Hem sıcak hem soğuk, hem de pastane ve diğer mutfaklar tarafından ortak kullanılan bir
bölüm olması nedeniyle, yeterli çalışma alanlarına, tezgâhlara, yıkama evyelerine sahip
olması gerekmektedir
Pasta Hazırlık
Günde 500’ün üzerinde yemek servisi yapılan kurumlarda ayrı bir pasta hazırlama
bölümüne gerek vardır. Bu bölümde hem hazırlık hem de pişirme işlemi yapıldığından
bölümün pişirme ve diğer bölümlere yakın olması gerekmez. Ancak pasta hazırlama
bölümünün, soğuk hava deposuna yakınlığı iş akışını kolaylaştırır. Pasta hazırlama
bölümünde bulunması gereken araç gereçler: Pasta kalıpları, bıçakları, hamur yoğurma
makinesi, fırın,mikser,mayalama dolabı, çalışma tezgâhlarıdır.
Pasta hazırlık bölümü
1. Lavabo
2. Mikser
3. Tezgâh
4. Hamur yoğurma makinesi
5. Tezgâh
6. Un arabası
7. Fırın
Yorumlar
Yorum Gönder