YAĞLAR
YAĞLAR
Tanımı
Yağlar, yağ asitleri ve gliserolden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yağın temel
yapısında C, H, O vardır. Karbonhidrat ve proteinin verdiği enerjinin iki katı enerji verir
Yapısı
Yağ asitleriyle gliserol(gliserin) denilen bir alkolden oluşmuş esterlere gliserid denir. Gliseridler yapılarında bulundurduğu yağ asidi miktarına göre isimlendirilir. Yapısında bir bir yağ asidi bulunan gliseridlere monogliserid, iki molekül yağ asidi olanlara digliserid, üç yağ asidi bulunanlara da trigliserid denir. Vücutta depo edilen yağların yaklaşık % 90’ı trigliserittir Gliserol yağlarda ve çeşitli lipitlerde bulunan üç karbonlu, karbonhidrat özelliğinde tatlımsı bir maddedir. Yüksek ısıda, yapısından iki molekül su çıkarak akrolein denilen keskin kokulu, burnu, boğazı ve gözü tahriş eden bir madde oluşur. Yağ yakıldığında duyulan koku budur.
Yağ asitleri çok çeşitlidir. Yağın türüne göre içerdiği yağ asitlerinin çeşit ve miktarı farklıdır. Moleküldeki karbon sayıları ve karbonlar arasındaki çift bağ sayılarına göre isimlendirilir.
Doymuş Yağ Asitleri
-Tereyağ
-Sade yağ
Doymamış Yağ Asitleri
İkiye ayrılır.
Tekli Doymamış
Yağ Asitleri
-Zeytinyağı
-Fındık yağı
Çoklu Doymamış
Yağ Asitleri
-Ayçiçek yağı
-Mısır özü yağı
-Soya yağı
Doymuş yağ asitleri
Doymuş yağ asitlerindeki karbon atomları birbirine tek bağ ile bağlanır. Karbon
atomları hidrojenle doyurulmuş olduğundan yapısına başka hidrojen atomu alamaz. Doymuş
yağ asitlerinin erime noktaları yüksektir. Doymuş yağ asitlerinin karbon sayısı arttıkça erime
noktaları da yükselir. Hayvansal ve bitkisel yağlarda en yaygın bulunan palmitik asit, stearik
asit doymuş yağ asitlerine örnektir. Bütirik asit de süt yağında bulunan doymuş yağ asididir.
Balık yağı dışında hayvansal yağlarda doymuş yağ asitlerinin oranı yüksek
olduğundan oda sıcaklığında katıdırlar.
Doymamış yağ asitleri
Yapılarındaki karbon atomları arasında çift bağ bulunur. Çift bağ sayısı arttıkça erime
noktaları düşer. Bundan dolayı oda sıcaklığında sıvı durumdadır. Çift bağla bağlı karbonlarda birer hidrojen atomu eksiktir. Oleik asit, linoleik asit ve araşidonik asit
doymamış yağ asitlerine örnektir. Bitkisel yağlarda daha yaygın olarak bulunur. Bu nedenle
doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içeren bitkisel yağlar oda sıcaklığında sıvı
durumdadır.
Elzem (esansiyel) yağ asitleri
Vücutta sentezlenemeyen dışarıdan besinler aracılığı ile alınması zorunlu olan yağ
asitlerine elzem yağ asitleri denir. Linoleik asit, vücutta hiç sentezlenemeyen en önemli
elzem yağ asididir. Yeterli miktarda linoleik asit alındığında bu yağ asidinden hem linolenik
hem de araşidonik asit vücutta yapılabilmektedir.
Linoleik asit, mısır, pamuk tohumu, fıstık, soya ve ayçiçeği yağında yüksek oranda
bulunur.
Özellikleri
Yağların özellikleri, yapılarındaki yağ asidinin özelliğine ve miktarına göre değişiklik
gösterir.
Suda erimezler ancak benzin, eter, alkol gibi çözücülerde çözünür.
Sudan daha düşük özgül ağırlığa sahiptir.
Isı, ışık, nem ve metal iyonlarıyla çabuk bozulur. Oksitlenme ve acılaşmayı
önlemek üzere yağlar serin, karanlık ve nemsiz yerlerde kapalı olarak
saklanmalıdır.
Erime noktası yapısında yer alan yağ asidinin karbon (C)sayısına, doymuş ve
doymamışlık derecesine göre değişir.
Yağ asitleri bazlarla birleşerek tuz oluşturur. Buna sabunlaşma olayı denir.
Sıvı yağlardaki çok dereceli doymamış yağ asitleri hidrojenle doyurularak
margarinler elde edilir.
Bitkisel Yağ Kaynakları Bitkilerden elde edilen yağ,
bitkisel sıvı yağ olarak veya elde edildiği bitkinin adı ile
anılır. Örneğin, zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısır özü yağı vb.
Bitkisel sıvı yağlarda doymuş yağ asitlerinin oranı düşük, doymamış yağ asitlerinin
oranı ise yüksektir.
Zeytinyağı ve fındık yağı tek derecede doymamış yağ asitleri, diğer bitkisel sıvı yağlar
(ayçiçeği, mısır özü, soya) ise çok derecede doymamış yağ asitleri içerir.
Ceviz, fındık, fıstık, badem, susam, çekirdek gibi yağlı tohumlar ve kuru yemişlerde
yüksek oranda yağ bulunur.
Soya dışındaki kuru baklagiller ve tahıllarda yağ oranı çok düşüktür.
Hayvansal Yağ Kaynakları
Tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı gibi görünen yağların yanı sıra her türlü et, tavuk, balık,
süt, yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinlerde de yağ (görülmez yağ) vardır. Hayvansal
kaynaklı besinlerdeki yağlar doymuş yağ asitlerini yüksek oranda içerdiğinden oda
sıcaklığında katıdır.
Yağların Vücut Çalışmasındaki Görevleri
Enerji verir. En çok enerji veren besin öğesidir. Bir gram yağın vücutta yanması
sonucunda verdiği enerji miktarı 9 kaloridir.
Vücutta depolanan yağ, enerji gereksinmesi karşılanmadığında oksitlenerek
enerji kaynağı olarak kullanılır.
Yağda eriyen vitaminlerin(A, D, E ve K) kaynağı ve taşıyıcısıdır. Bunların
vücutta emilimleri için de yağ gereklidir.
Elzem yağ asitlerinin kaynağıdır. Özellikle elzem yağ asitleri beyin, göz cilt
sağlığı ile fetüs ve bebek gelişimi için gereklidir.
Hücrenin yapı maddesidirler. Özellikle bileşik lipitler, hücre çalışmalarında
görev almaktadırlar.
Yağlar midede uzun süre kaldığından diğer besin öğelerine nazaran daha çok
tokluk hissi verir.
Yağlar, organların çevresini sararak desteklik sağlayarak dış etkenlere karşı
koruyucu ve ısı kaybını önleyicidir.
Özellikle zeytinyağının, sindirim sistemi, bazı kanser türleri ve hücre
yıpranmalarına
karşı koruyucu etkisi olduğu belirtilmektedir.
Yağ İhtiyacının Karşılanmasında Temel İlkeler
Günlük enerjinin yaklaşık % 25-35’i yağlardan sağlanmalıdır. Ancak ortalama
%30’luk bu dilimin %10’unu doymuş ( katı yağlardan), %10’unu tekli doymamış
(zeytinyağı, fındık yağı vb), kalan % 10’unu ise çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin
yağlardan (ayçiçeği, mısırözü vb) oluşturmalıdır.
Bitkisel yağlar diğer yağlardan daha fazla tüketilmeli, yaş ilerledikçe alınan yağ
miktarı özellikle hayvansal yağlar azaltılmalıdır.
Yemeklere gereğinden fazla yağ konulmamalı, yağ yakılmamalıdır.
Yağda kızartmalardan kaçınılmalıdır. Yanmış ve bozulmuş yağlar
kullanılmamalıdır.
Kanda kolesterol ve toplam lipit düzeyinin yüksek olduğu, yüksek tansiyon,
damar sertliği vb. hastalıklarda diyetteki yağ miktarı azaltılmalıdır.
Enerji ihtiyacı karbonhidrat, yağ ve proteinlerden dengeli olarak
karşılanmalıdır.
Günlük Yağ Gereksinimi
Bireyin diyet özelliğine göre değişmekle birlikte günlük alınacak enerjinin %25-35’ini
yağlardan sağlanmasıyla yağ gereksinimi karşılanabilir.
Günlük 3000 kalorilik enerji ihtiyacı olan bir kimsenin, bunun % 30’unu yağlardan
karşılayabilmesi için 300x30/100= 900 kalorilik yani yaklaşık 900/9=100 gram yağ
tüketmesi gerekir.
Besinlerin yenebilen 100 gramlarının sağladığı ortalama yağ miktarlar
- Sade yağ 98,7
- Buğday 2,2
- Tereyağı 82,9
- Mısır 4,2
- Zeytinyağı 100,0
- Pirinç (kepeksiz) 0,7
- Margarin 81,0
- Buğday unu (%80 randımanlı) 1,5
- Öteki bitkisel yağlar 100,0
- Bulgur 1,5
- Siyah zeytin 21,0
- Beyaz ekmek 1,1
- Yeşil zeytin 13,5
- Bazlama 0,4
- Makarna 1,1
- Kabak çekirdeği içi 47,0
- Tarhana 3,9
- Ayçiçeği çekirdeği içi 45,0
- Susam 51,4
- Ispanak 0,4
- Ceviz içi 64,4
- Semizotu 0,4
- Fındık içi 62,4
- Asma yaprağı 2,0
- Yer fıstığı 44,0
- Bakla 0,4
- Badem içi 54,1
- Bamya 0,2
- Yeşil fıstık 53,8
- Bezelye 0,4
- Enginar 0,2
- Sığır eti (orta yağlı) 18,2
- Domates 0,3
- Koyun eti (orta yağlı) 21,0
- Fasulye 0,2
- Tavuk 8,0
- Lahana 0,2
- Keçi 9,2
- Hıyar 0,1
- Beyin 8,6
- Karnabahar 0,2
- Yürek 4,5
- Yeşil kabak 0,2
- Böbrek 7,0
- Patlıcan 0,3
- Karaciğer 4,0
- Marul 0,2
- Akciğer 2,4
- Patates 0,1
- Dil 14,0
- Pırasa 0,2
- Sosis 27,6
- Yeşil soğan 0,2
- Salam 27,5
- Kuru soğan 0,2
- Balık (orta yağlı) 8,0
- Yumurta (iki adet) 11,5
- Elma 0,3
- Kayısı 0,6
- İnek sütü (orta yağlı) 3,0
- Muz 0,2
- Keçi sütü 4,0
- İncir 0,4
- Manda sütü 7,0
- Erik 0,2
- Yoğurt 2,6
- Kiraz 0,4
- Taze çökelek 5,6
- Ayva 0,3
- Kuru çökelek 11,7
- Limon 0,6
- Kaşar peyniri 31,7
- Portakal 0,8
- Beyaz peynir (yağlı) 21,6
- Böğürtlen 0,8
- Beyaz peynir (yağsız) 0,7
- Karadut 1,1 33
- Tulum peyniri 11,7
- Çilek 0,3
- Süt tozu (yağlı) 27,0
- Nar 0,7
- Süt tozu (yağsız) 1,0
- Armut 0,2
- Krema (%20 yağlı) 20,0
- Şeftali 0,2
- Kavun 0,1
- Bakla 1,8
- Karpuz 0,1
- Barbunya 1,5
- Nohut 6,2
- Şeker -0
- Fasulye 1,6
- Reçel -0
- Börülce 1,2
- Pekmez 0,1
- Mercimek 1,3
- Bal - Bezelye 1,8
- Tahin helvası 28,0
Yorumlar
Yorum Gönder