Mutfağın Tarihsel Gelişimi

 Mutfağın Tarihsel Gelişimi 
Mutfağın tarihsel gelişimi insanlık tarihi ile aynı süreci içermektedir. Araştırmalar tarih öncesi insanların meyve, bitki kökleri ve hayvan etleri ile beslendiklerini ve mağaralarda yaşadıklarını göstermektedir. 

Beslenme ihtiyaçlarını ilkel de olsa çeşitli yollardan sağlamışlardır. Bu durum insanlık tarihinin yükselişini gösteren ve bir dönüm noktası olan ateşin bulunuşuna kadar devam etmiştir.

 Ateşin bulunuşuyla birlikte yiyecek pişirme yöntemlerini de öğrenmiş ve geliştirmişlerdir. Bu gelişim yemek pişirme sanatını başlatmış ve böylece ‘mutfak’ kavramı ortaya çıkmıştır. Suyun yapı içine temin edilemeyişi, ateşin veya pişmekte olan yemeğin dumanının yapı dışına atılamayışı, mutfağın bina dışında tutulmasına neden olmuştur.

 Dumanın dışarıya atılma sorunu baca yapma tekniğinin öğrenilmesiyle çözülünce mutfaklar; mimaride kapalı mekanlar içinde yer almaya başlamıştır. Su probleminin çözülmesi ve yakacağın dışarıdan taşınması sağlandıktan sonra mutfaklar binanın girişi ile ilişkisini sağlayan bodrum veya zemin katlarında yer almaya başlamıştır. Mutfağın bina içine girmeye başlamasıyla yiyecek deposu olarak kullanılan bir mekanın da ayrılmaya başlandığı görülmektedir. Ticaretin gelişmesi ve tarımda yeni metotların kullanılmasıyla birlikte mutfağa daha fazla önem verilir olmuş ve yemek pişirme sanatı da gelişmiştir.

 Mutfaklar bina içerisinde ya da binadan ayrı birimler olarak inşa edilmiştir

21. yüzyılda değişen toplum özelliği olarak da dışarıda yemek yeme alışkanlıkları insanlar arasında yayılmıştır. Bu yayılmaya sebep olarak da, insanların gelirlerindeki artış, teknolojik gelişmelerle beraber zamanlarının sınırlanması, değişen damak tatları önemli olmuştur. Tüketici davranışlarındaki bu tür bir değişiklik, doğal olarak bu insanların ihtiyaçlarına cevap verecek ürün ve hizmetlerin sunumunu beraberinde getirmiştir. Böylelikle evlerinde yemek yemek istemeyen insanlara, belirli bir bedel karşılığında yiyecek hizmeti sunan ticari mutfaklar gelişmiştir (Cullen, 1994). Mutfak ile ilgili yaşanan bu gelişmelerin ana kaynağı ise Mezopotamya’dır. Yani gerçek anlamda yemek pişirme sanatının kökleri Mezopotamya’ya kadar uzanır. Mezopotamya ile başlayan bu yemek pişirme sanatı Çin ve Anadolu mutfakları olarak iki kısma ayrılmıştır. Çin mutfağı Japon mutfağını geliştirmiş; Anadolu mutfağının da Mısır mutfağının gelişmesinde önemli katkıları olmuştur

Yorumlar

Popüler Yayınlar