Mutfağın Tarihsel Gelişimi
Mutfağın Tarihsel Gelişimi
Mutfağın tarihsel gelişimi insanlık tarihi ile aynı süreci içermektedir. Araştırmalar
tarih öncesi insanların meyve, bitki kökleri ve hayvan etleri ile beslendiklerini ve
mağaralarda yaşadıklarını göstermektedir.
Beslenme ihtiyaçlarını ilkel de olsa çeşitli
yollardan sağlamışlardır. Bu durum insanlık tarihinin yükselişini gösteren ve bir dönüm
noktası olan ateşin bulunuşuna kadar devam etmiştir.
Ateşin bulunuşuyla birlikte yiyecek
pişirme yöntemlerini de öğrenmiş ve geliştirmişlerdir. Bu gelişim yemek pişirme sanatını
başlatmış ve böylece ‘mutfak’ kavramı ortaya çıkmıştır.
Suyun yapı içine temin edilemeyişi, ateşin veya pişmekte olan yemeğin dumanının
yapı dışına atılamayışı, mutfağın bina dışında tutulmasına neden olmuştur.
Dumanın dışarıya
atılma sorunu baca yapma tekniğinin öğrenilmesiyle çözülünce mutfaklar; mimaride kapalı
mekanlar içinde yer almaya başlamıştır. Su probleminin çözülmesi ve yakacağın dışarıdan
taşınması sağlandıktan sonra mutfaklar binanın girişi ile ilişkisini sağlayan bodrum veya
zemin katlarında yer almaya başlamıştır. Mutfağın bina içine girmeye başlamasıyla yiyecek
deposu olarak kullanılan bir mekanın da ayrılmaya başlandığı görülmektedir.
Ticaretin gelişmesi ve tarımda yeni metotların kullanılmasıyla birlikte mutfağa daha
fazla önem verilir olmuş ve yemek pişirme sanatı da gelişmiştir.
Mutfaklar bina içerisinde ya
da binadan ayrı birimler olarak inşa edilmiştir
21. yüzyılda değişen toplum özelliği olarak da dışarıda yemek yeme alışkanlıkları
insanlar arasında yayılmıştır. Bu yayılmaya sebep olarak da, insanların gelirlerindeki artış,
teknolojik gelişmelerle beraber zamanlarının sınırlanması, değişen damak tatları önemli
olmuştur. Tüketici davranışlarındaki bu tür bir değişiklik, doğal olarak bu insanların
ihtiyaçlarına cevap verecek ürün ve hizmetlerin sunumunu beraberinde getirmiştir.
Böylelikle evlerinde yemek yemek istemeyen insanlara, belirli bir bedel karşılığında yiyecek
hizmeti sunan ticari mutfaklar gelişmiştir (Cullen, 1994). Mutfak ile ilgili yaşanan bu
gelişmelerin ana kaynağı ise Mezopotamya’dır. Yani gerçek anlamda yemek pişirme
sanatının kökleri Mezopotamya’ya kadar uzanır. Mezopotamya ile başlayan bu yemek
pişirme sanatı Çin ve Anadolu mutfakları olarak iki kısma ayrılmıştır. Çin mutfağı Japon
mutfağını geliştirmiş; Anadolu mutfağının da Mısır mutfağının gelişmesinde önemli katkıları
olmuştur
Yorumlar
Yorum Gönder